Laatuvahdin ja Tallennuspalvelun käyttöohjeet

Käyttöoikeuden myöntämisen ja aineistoasetusten lisäämisen jälkeen voit kirjautua Laatuvahtiin ja Tallennuspalveluun täällä.

Palvelussa on viisi välilehteä: 

 1. Tietoa palvelusta
 2. Laatuvahti
 3. Tallennus
 4. Raportit
 5. Ylläpitoalueen tyhjennys.

Laatuvahti-välilehdeltä käynnistetään Laaduntarkistus. Valitse tarkastettava aineisto pudotusvalikosta, jossa on listattu edustamasi organisaation palveluun asetetut aineistot. Aineisto voi olla joko tiedosto tai rajapinta. Mikäli aineisto on rajapinta, voit rajata hakualuetta antamalla koordinaattirajauksen.

Tallennus-välilehdeltä voidaan tuoda aineisto Paikkatietoalusta yhteiseen tietovarantoon. Valitse tallennusajon tyyppi kolmesta vaihtoehdosta: lisäävä ajo, korvaava ajo tai poistava ajo.

Lisäävä tallennusajo: Tuotava aineisto sisältää vain osan kyseisen aineistotyypin mukaisista ylläpitoalueen kohteista. Tuotavia kohteita vastaavat koontitietokannan kohteet päivitetään ja kohteiden alle jääneet koontitietokannan kohteet poistetaan.

Korvaava tallennusajo: Tuotava aineisto sisältää kaikki kyseisen aineistotyypin mukaiset kohteet koko ylläpitoalueelta. Tuotavia kohteita vastaavat koontitietokannan kohteet päivitetään ja tuotavien kohteiden alle jääneet koontitietokannan kohteet poistetaan. Lisäksi ylläpitoalueelta poistetaan kaikki ne kyseisen aineistotyypin mukaiset kohteet, joille ei löydy lainkaan vastinetta tuotavasta aineistosta. Koontitietokannan uusi tilanne vastaa tallennuksen jälkeen kyseisen ylläpitoalueen ja aineistotyypin osalta täysin tuotua aineistoa. 

Poistava tallennusajo: Tuotavassa aineistossa olevien tunnisteiden mukaiset kohteet historioidaan koontitietokannasta.

Valitse tarkastettava aineisto pudotusvalikosta, jossa on listattu edustamasi organisaation palveluun asetetut aineistot. Aineisto näkyy listassa vain mikäli sille on mahdollista tehdä valitun tallenusajotyypin mukainen toiminto. Aineisto voi olla joko tiedosto tai rajapinta. Mikäli aineisto on rajapinta, voit rajata hakualuetta antamalla koordinaattirajauksen.

Raportit-välilehdellä on listattuna kaikki kirjautuneen organisaation käynnistämät Laatuvahdin ja Tallennuspalvelun ajot. Yksittäisestä ajosta voit nähdä seuraavat tiedot:

otsikko selite
Tila Ajon tila voi olla Käynnissä (vihreä), Kesken (sininen) tai Hylätty (punainen)
Ajon ID Yksilöllinen tunnus kyseiselle ajolle
Tyyppi

Laatuvahti-välilehdeltä käynnistetyt ajot:

 • Laatuvahti

Tallennus-välilehdeltä käynnistetyt ajot (kts. ohjeet kohdasta Tallennus):

 • Lisäävä
 • Korvaava
 • Poistava

Ylläpitoalueen tyhjennys -välilehdeltä käynnistetty ajo (kts. ohjeet kohdasta Ylläpitoalueen tyhjennys)

 • Poistava

 

Lisätty Ajon luontihetki
Formaatti Ajossa käytetyn aineiston formaatti
Kohdeluokka Ajossa käytetyn aineiston sisältämä kohdeluokka tai jos useita, niin merkintä "Useita"
Organisaatio Organisaatio, jonka aineistosta on kyse. Näytetään vain kirjautuneen organisaation ajot.
Kohteita Ajossa käytetyn aineiston kohteiden lukumäärä
Hylättyjä Laatuvahdin hylkäämien kohteiden lukumäärä
Virheitä

Laatuvahdin havaitsemien erilaisten virheiden yhteenlaskettu määrä (huom. samalla kohteella voi olla useita erilaisia virheitä)

Klikkaamalla Avaa tiedot saat tarkemman erittelyn kyseistä ajosta. Ajon tiedot -sivulla näet tarkemmat tiedot tuodusta aineistosta, aineiston virheistä ja tallennuksen tapahtumista. Jos laatuvahti havaitsi ajossa käytetystä aineistosta virheitä, voit ladata virheraportin Shape-tiedostona.

Ylläpitoalueen tyhjennys -välilehdellä voit palauttaa oman organisaatiosi ylläpitoalueet alkutilaan haluamiesi aineistojen osalta. Organisaatiosi tallentamat kohteet historioidaan ja lisäksi aineistotyypistä riippuen ylläpitoalueelle tuodaan Maanmittauslaitoksen maastotietokannan kohteet.

Virheraportin hyödyntäminen aineiston korjaamisessa

Laatuvahdin tuottaman raportin avulla voit tarkastella aineistosta löytyneitä huomautuksia ja virheitä. Raportin tietoja on mahdollista hyödyntää paikkatietoaineistojen laadun parantamisessa.

Katso ohjevideo:

 • Haluatko antaa palautetta palveluista? Lähetä sähköpostia info(a)paikkatietoalusta.fi tai käytä kehitys- ja koulutusympäristön sivujen tarjoamia palautelomakkeita.
 • Tarvitsetko käyttöönottoon tukea? Lähetä viestiä tuki(a)paikkatietoalusta.fi