Karttakuvapalvelut

Karttakuvapalvelut ovat rajapintapalveluita, joiden avulla voit katsella paikkatietoaineistoja karttakuvina. Karttakuvapalvelut-sivulle osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi kootaan palveluita, jotka sisältävät Paikkatietoalustan teemoihin liittyviä aineistoja. Osa palveluista voi vaatia käyttöoikeuden.

Karttakuvapalvelut perustuvat WMS- tai WMTS-standardeihin. Aineistot voidaan tarjota katsottaviksi joko rasterimuotoisina karttakuvina tai vektoritiilinä. Voit hyödyntää palveluita paikkatieto-ohjelmilla (esim. QGIS, ArcGIS) tai käyttää omien paikkatietosovellusten kehittämiseen. Ensimmäisenä tarjolle on tuotu:

Vektoritiilipalvelu (beta)

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä vektoritiilien WMTS-palvelu on tarjottu beta-statuksella testattavaksi toistaiseksi. Beta-palvelu on käytettävissä 24/7. Palveluun voidaan tehdä muutoksia ja sen saatavuus voi vaihdella beta-vaiheen aikana. Palvelu sisältää Maanmittauslaitoksen maastotietokannan aineistoa.

Satelliittikuvamosaiikit WMS

Kansallisen satelliittidatakeskuksen WMS-rajapintapalvelun kautta voit katsella S1sar-tutkamosaiikkeja ja S2ind-kuvaindeksimosaiikkeja. Satelliittikuvamosaiikki on laajan alueen kattava kuva, joka on koostettu useasta eri ajankohtina otetusta yksittäisestä satelliittikuvasta. Mosaiikit perustuvat Sentinel-1 ja -2 -satelliittien kuviin. 

Voit hyödyntää satelliittikuvamosaiikkeja monenlaisissa ympäristön seurantaan liittyvissä tehtävissä, kuten esimerkiksi metsien inventoinnissa, maanviljelyksen kasvukauden aikaisessa seurannassa, geologiaan ja hydrologiaan liittyvissä tehtävissä, jäätilanteen seuraamisessa ja maanpeitteen kehityksen tai veden laadun seurannassa.