Suomen tulevaisuuden paikka – Paikkatietoalusta-hankkeen loppuseminaari 19.11.2019

Aika: tiistaina 19.11.2019 klo 10–15
Paikka: Messukeskus Siipi, Helsinki

>>Katso tilaisuuden tallenne tästä.

Kiitos kaikille osallistujille - teitä oli yli 350 ihmistä paikalla ja yli 170 striimin päässä!

Julkishallinnon digitalisaatiota kiihdyttänyt, maa- ja metsätalousministeriön Paikkatietoalusta-kärkihanke päättyy, mutta työ yhteentoimivan ja laadukkaan paikkatiedon puolesta jatkuu.

Tavoitetilassa 2025 valtion, maakuntien ja kuntien paikkatiedot ovat aikaisempaa tehokkaammin koko yhteiskunnan käytössä. Julkisen hallinnon digitaaliset palvelut ovat tulevaisuudessa laadukkaampia, päällekkäistä tiedon keruuta vältetään ja paikkatietoon perustuva päätöksenteko helpottuu.

Tule hankkeen loppuseminaariin katsomaan, miten tulevaisuutta rakennetaan yhdessä

Virittäydymme tulevaisuustaajuudelle, pureudumme paikkatiedon tehokäytön haasteisiin ja tutustumme, miten edelläkävijät ovat vahvistaneet paikkatiedon avulla päätöksentekokykyään. Päivän lopuksi kuumenee paikkatietogrilli, jossa käydään käsiksi polttaviin kysymyksiin. Turvallisuus, yhteistyö, rahoitus, innovaatiot, verkostot – miten haasteet ratkaistaan, saammeko Suomen nousuun ja paikkatiedot todelliseen tehokäyttöön?

Tapahtuman juontaa toimittaja, kirjailija Kimmo Ohtonen.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille paikkatiedon tehokäytöstä ja digitalisaatiosta kiinnostuneille, mutta paikkoja on rajoitetusti.

Tilaisuus on osa Paikkatietomarkkinoiden ohjelmaa: https://www.maanmittauslaitos.fi/paikkatietomarkkinat

Klikkaa itsesi mukaan myös tilaisuuden Facebook-tapahtumaan.

 

Ohjelma

Sessio 1 klo 10.00-11.30

Yhteentoimivuus on tulevaisuuden edellytys

Tarvitsemme yhteiset määrittelyt ja palvelut julkishallinnon tiedontuottajille, yhtenäiset tietoaineistot sekä tuki- ja käyttäjäpalvelut. Tätä työtä ei voi tehdä yksin. Paikkatietoalusta-hankkeessa on istutettu yhdessä tekemisen siemen ja nyt työtä jatketaan. Millaisessa tulevaisuuden maaperässä siemenet kasvavat ja miten ratkoa ongelmia, jotka tulevaisuus tuo tullessaan?

Toimi yhteen tai kuole. Hankepäällikkö Antti Jakobsson, Paikkatietoalusta.

Tulossa huomenna- miten megatrendit muuttavat tulevaisuuttamme. Futuristi Elina Hiltunen.

Miten ekosysteemin palvelupolut toteutetaan APIen ja paikkatiedon avulla? APItalista ja  Founding partner Marjukka Niinioja, Osaango Oy

  • Organisaatioiden rajat ylittävien palvelupolkujen suunnittelun on haaste jo itsessään, mutta miten APIt ja alustat liittyvät niihin ja mahdollistavat uudet (liike)toimintamallit. Entä miten paikkatieto ja -toiminnot liitetään niihin?

Yhteentoimivan paikkatiedon tulevaisuus – visio 2025. Videon ensiesitys.

Demotorilla tapahtuu – ratkaisuja yhteentoimivuuteen ja laadunparantamiseen. Paikkatietoalusta-hankkeen innovaatioihin ja kokeiluihin voi tutustua koko Paikkatietomarkkinoiden ajan Paikkatietoalustan demotorilla.

 

Sessio 2 klo 12.00-13.30

Paikkatiedon hyödyt todeksi päätöksenteossa

Paikkatietojen tehokäyttö päätöksenteossa on kirjaimellisesti tuhannen euron paikka. Vasta murto-osa kaikesta paikkatiedon taloudellisesta potentiaalista on otettu käyttöön. Meillä ei ole varaa hukata tätä resurssia. Mutta mitä käytännössä voidaan tehdä? Tässä sessiossa opitaan viisaammilta – mitä pitää ymmärtää, mitkä asiat yritykset ovat tehneet oikein ja millaisiin tuloksiin he ovat päässeet?

Tiedon paikka johtamisessa. CEO Juha Saarentaus, Geowise.

Hei Suomi, hyvin pyyhkii? Näkökulmia yhteiskunnan parempaan päätöksentekoon nyt ja tulevaisuudessa. Aluekehittämisen asiantuntija ja data-analyytikko Jouko Järnefelt, MDI.

  • Millaisia tuloksia voidaan odottaa, kun paikkatiedot saadaan päätöksenteossa aiempaa tehokkaampaa käyttöön.

Kartta- ja paikannusyritys Here – pioneerityötä paikkatiedon tehokäytössä Data Sourcing Manager Samuli Lehtonen, Here  

  • HERE:llä on vuosikymmenien kokemus  yksityisen, julkisen ja itse tuotetun paikkatiedon kokoamisesta globaalille alustalle. Kun kartat ja datan käyttö muuttuvat kiihtyvässä tahdissa, mitä se vaatii yritykseltä ja miten paikkatiedon tehokäytön haasteita taklataan?

Tee parempia päätöksiä! Mobiilipaikannusdatan hyödyntäminen eri toimialoilla. Analytiikkaliiketoiminnan johtaja Tapio Levä, Telia Finland Oyj.

  • Mobiilipaikannusdata tarjoaa kattavaa ja jatkuvaa tietoa ihmisten liikkumiskäyttäytymisestä. Vaikka sitä voidaan hyödyntää kuten perinteisiä mittaus- ja kyselytutkimusaineistoja, sen kattava hyödyntäminen edellyttää usein uudenlaisia toimintatapoja. Puheenvuorossa kerrotaan, miten Telia on tuotteistanut Crowd Insights -nimisen palvelun tietosuojan huomioiden, miten palvelua sovelletaan eri toimialoilla ja millä periaatteilla kaupallisia aineistoja voidaan tarjota käyttöön.

Miten paikkatieto taipuu sähköverkon johtamisen välineeksi? Digitalisaatiopäällikkö Marcus Stenstrand, Fingrid Oyj

  • Sähkön merkitys korostuu huimalla vauhdilla tämän päivän nopeasti digitalisoituvassa maailmassa missä kaikki koneet, autot ja laitteet sähköistyvät kiihtyvää tahtia. Mikä on paikkatiedon merkitys tässä yhteydessä? 

Demotorilla tapahtuu – rajapinnat ja palvelut yrityksille ja julkishallinnolle.  Paikkatietoalusta-hankkeen innovaatioihin ja kokeiluihin voi tutustua koko Paikkatietomarkkinoiden ajan Paikkatietoalustan demotorilla.

 

Sessio 3  klo. 14.00-15.00

Paikkatietogrilli kuumana 

Moderaattori: Jaana Mäkelä, Myyntijohtaja, Spatineo Oy

Seminaaripäivän päättää kuuma paikkatietopaneeli, jossa asiantuntijat ja päätöksentekijät tarjoavat ratkaisuja ja näkemyksiä siihen, miten paikkatietojen tehokäyttö saadaan onnistumaan yhteistyössä. Mitä pitää tapahtua, jotta yhteistyö, innovaatiot ja verkostot toimivat kuten pitää? Mikä nykytilassa sakkaa ja miten juoksua voisi parantaa?

Grillin äärellä yhteiseen haastehiillokseen puhaltaa

  • tietohallintojohtaja Antti Vertanen maa- ja metsätalousministeriöstä
  • sovellusasiantuntija Sami Suomalainen Hätäkeskuslaitokselta
  • hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg Valtiovarainministeriöstä
  • tietoyhteiskunta-asiat -johtaja Tommi Karttaavi Suomen Kuntaliitosta
  • Chief Impact Officer Vesa Ilmarinen Platform of Trustista.