Käsitemallit

Ajankohtaista

  • Hydrografian käsitemalli on Otakantaa.fi-kommentointikierroksella 15.2.2019 saakka.
  • Liikenne-käsitemalli Otakantaa.fi-kommentointikierroksella 1.3.2019 saakka.
  • Osoitteiden käsitemalli valmistuu alkuvuonna 2019.
     
  • Maasto-käsitemalli oli kommentoitavana marraskuussa 2018 (katso uutinen). Käsitemallia työstetään saatujen kommenttien pohjalta loppuvuoden 2018 aikana.
  • Rakennukset ja rakenteet -teemasta tällä sivulla esitetty käsitemalli on luonnoksena JHS 210 -hankkeessa. Kun JHS 210 -suositus julkaistaan, tämä käsitemalli päivitetään sen mukaiseksi.

Rakennukset ja rakenteet -teeman käsitemalli ja geometrioiden muodostamisohjeet 

Rakennukset ja rakenteet -teemasta tällä sivulla esitetty käsitemalli on luonnoksena JHS 210 -hankkeessa. Kun JHS 210 -suositus julkaistaan, tämä käsitemalli päivitetään sen mukaiseksi.

2,5D-geometrioiden muodostamisohjeet

Käytössäsi on Kansallisen maastotietokannan (KMTK) rakennukset ja rakenteet (R&R) -teeman käsitemalli ja 2,5D-geometrioiden muodostamisohjeet.

R&R-teemassa on 20 kohdeluokkaa. Dokumentista löydät jokaisen kohdeluokan määritelmän, valintakriteerit, ominaisuustiedot, ohjeet 2,5D-geometrioiden muodostamiseen ja kohteiden mahdolliset yhteydet muihin kohteisiin. Aineisto on suunnattu KMTK-aineiston tuottajille, laadunvalvojille ja käyttäjille kunnissa ja yrityksissä.

Tutustu käsitemalliin ja 2,5D-muodostamisohjeisiin tästä.

Jos haluat testata, onko kunnan aineisto yhteensopiva KMTK:n kanssa, voit hakea käyttöoikeutta Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön käyttöön. Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristössä osoitteessa https://beta.paikkatietoalusta.fi/ voi Laatuvahdin avulla testata kunnan paikkatietoaineiston laatua ja yhteensopivuutta Kansallisen maastotietokannan kanssa. Tallennuspalvelun avulla voi tallentaa Kansalliseen maastotietokantaan rakennukset ja rakenteet -teeman aineistoa. Myöhemmässä kehitysvaiheessa myös muiden teemojen aineistoja voidaan validoida ja tallentaa Paikkatietoalustan kautta. Tutustu tarkemmin tiedontuottajien palveluihin ja hae käyttöoikeutta.

3D-geometrioiden muodostamisohjeet

Kansallisen maastotietokannan (KMTK) rakennukset ja rakenteet (R&R) -teeman kohteiden 2,5D-geometrioiden muodostamisohjeet täydentyvät vuoden 2018 mittaan kattamaan myös 3D-geometriat. Voit ladata käyttöösi 3D-muodostamisohjeet, joka kattaa kaikki teeman kohteet. Muodostamissäännöt pohjautuvat julkaistuun 2,5D-ohjeistukseen ja laajentavat määritelmiä vain 3D-geometrioiden osalta. 3D-muodostamisohjeet olivat käyttäjien kommentoitavana juhannukseen 2018 saakka ennen lopullista julkaisuaan.

Lataa 3D-muodostamisohjeet tästä