Pidetään Suomi keilattuna

15.2.2018

Juha Kareinen esitteli Kansallista laserkeilausohjelmaa Paikkatieto- ja kaupunkimallinnusseminaarissa.

laserkeilausta tekevä lentokone

Laserkeilausaineistoja käytetään laajasti yhteiskunnassa metsien inventoinnista kaupunkimallien tekemiseen ja tulvakartoitukseen. Tavalliselle ihmiselle laserkeilaus näkyy lentokoneena taivaalla: sieltä kuvataan maastoa käyttämällä laserteknologiaa. Tuloksena on ns. pistepilviaineisto. Moni keskeinen ihmisten arkeen vaikuttava rakentamiseen ja logistiikkaan liittyvä hanke nojaa suunnitteluvaiheessa pistepilviaineistoihin - niiden ajantasaisuus ja laadukkuus on siis tärkeää ja esimerkiksi päätöksenteon näkökulmasta merkityksellistä. Laser2020-projektissa määritellään, millainen on Suomen ensimmäinen Kansallinen laserkeilausohjelma.

- Keskeistä ohjelmassa on, että saadaan laadukkaampaa aineistoa, ennakoitavasti. Tämä säästää kustannuksia, kun päästään tilkkutäkkikeilaamisesta selkeään etukäteen määritelmään aikatauluun, kertoo Laser2020-projektipäällikkö Juha Kareinen Maanmittauslaitokselta. 

- Uudet tekniikat luovat uudenlaisia mahdollisuuksia. Esimerkiksi Single photon -keilaustekniikalla voidaan lentää korkeammalla ja säästää niin kustannuksia, samalla kun tuotetaan tiheää aineistoa. Toisaalta aineistossa on myös paljon kohinaa, eli jälkitöitä täytyy tehdä, Kareinen kertoo. Monikanavakeilauksella puolestaan voidaan tuottaa paremmin tulkittavaa ja luokiteltavaa aineistoa intensiteettien perusteella.

- Muutosta aineistossa voi verrata mustavalkotelkkarista siirtymistä väritelevisioon, Kareinen havainnollistaa.


Menetelmiä testataan tänä ja ensi vuonna. Testien perusteella tehdään päätös, millaisin menetelmin Suomea tulevaisuudessa keilataan. Kunnissa voidaan jatkossa keilata maastoa edelleen itse ja tuottaa halutessaan tiheämpää aineistoa. 

- On helpompaa päättää kunnan omista keilausprojekteista, kun tiedetään ajoissa laserkeilausohjelman mukaisista suunnitelmista, Kareinen päättää.

laserkeilausohjelman kuvitus
Klikkaa kuvaa ja tutustu tarinakartan avulla laserkeilaamiseen.