Paikkatietoalusta-hanke päättyy - työ jatkuu yhdessä! Paikkatietoalustan lokakuun uutiskirje

22.10.2019

Paikkatietoalusta-hanke päättyy vuoden lopussa. Työ, mikä on hankkeessa saatu alulle jatkuu myös tulevina vuosina. Lue uutiskirjeestä viimeisimmät kuulumiset eri osahankkeista.

Paikkatietoalustan juhlistaa työn tuloksia Paikkatietomarkkinoiden yhteydessä ja Sinut on kutsuttu mukaan:

  • Paikkatietoalusta-hankkeen maksuton loppuseminaari Suomen tulevaisuuden paikka 19.11. klo 10-15 Messukeskuksessa. Virittäydymme tulevaisuustaajuudelle, pureudumme paikkatiedon tehokäytön haasteisiin ja tutustumme, miten edelläkävijät ovat vahvistaneet paikkatiedon avulla päätöksentekokykyään. Päivän lopuksi kuumenee paikkatietogrilli, jossa käydään käsiksi polttaviin kysymyksiin. Lue lisää ohjelmasta ja ilmoittaudu mukaan!
  • Paikkatietoalusta-hankkeen tuotokset ovat esillä Paikkatietomarkkinoilla omalla messuosastolla, jossa pääset tutustumaan hankkeen aikana syntyneisiin palveluihin ja tuotteisiin. 
  • Paikkatietoalusta-hankkeen osahankkeiden tuloksia esitellään koko päivän ajan tietoiskuissa 19.11 D-salissa. Tutustu tästä Paikkatietomarkkinoiden ohjelmaan. 

Paikkatietoalusta-hankkeen väkeä on tavattavissa Paikkatietoalustan messuosastolla 18-19.11. Paikkatietomarkkinoiden koko ohjelmaan, puhujiin ja näytteilleasettajiin voit tutustua tarkemmin tästä. 

Paikkatietoalustan kanavat pysyvät auki tulevanakin vuonna

Paikkatietoalusta näkyy ja kuuluu sähköisissä kanavissa myös ensi vuonna. Jatkamme uutiskirjeiden, webinaarien ja muun sähköisen sisällön tuotantoa. Vuorovaikutus, yhteistyö ja keskustelu jatkukoon! Voit esittää toiveita ja ideoita hankeajan jälkeiselle viestinnälle: millaisia webinaareja haluaisit kuulla, millaiset tilaisuudet olisivat hyödyllisiä, millaisia sisältöjä toivoisit työsi tueksi? Laita ideoita tulemaan info(a)paikkatietoalusta.fi niin otamme toiveita huomioon ensi vuoden suunnittelussa. Paikkatietoalustan viestintää koordinoidaan Maanmittauslaitoksessa.

  • Syksyn webinaarit ovat käynnissä. Kiinnostaako esimerkiksi paikkatiedot ja tietoturva? Entä Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön uudet palvelut? Tai 3D? Näistä kaikista ja monesta muusta teemasta on tarjolla puolen tunnin webinaari, johon olet lämpimästi tervetullut mukaan. Tutustu tarjontaan ja klikkaa itsesi linjoille. Kaikki webinaarit löytyvät tallenteina Paikkatietoalustan YouTubesta.
  • Podcastittaako? Kaupungingeodeetti Anna Mustajoki Tampereen kaupungilta ja Paikkatietoalusta-hankkeessa työskentelevä Eero Hietanen Paikkatietokeskuksesta ovat haastattelussa Maanmittauslaitoksen Kartalla-podcastin jaksossa, jossa pureudutaan siihen mitä hyötyä Paikkatietoalustasta on kunnan ja kansalaisten näkökulmasta.

Kommentoi Kansallisen maastotietokannan laatukäsikirjaa perjantaihin mennessä

Kansallisen maastotietokannan (KMTK) laatukäsikirja on nyt kommentoitavana. Laatukäsikirja on tarkoitettu avuksi paikkatiedon tuottajille omien paikkatietoaineistojensa laadun varmentamiseksi. Laatukäsikirja on kommentoitavissa Otakantaa.fi-palvelussa 25.10. saakka. Lue lisää ja anna äänesi kuulua.

Päivitettyjä palveluita betaympäristössä - kokeile ja anna palautetta

Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön tehtiin päivityksiä syyskuun lopussa. Uusina sisältöinä palveluvalikoimaan on lisätty sivut karttakuva- ja kyselypalveluille. Tutustu kaikkiin palveluihin, kokeile miten ne toimivat ja anna palautetta sivun palautelomakkeen kautta. Palaute auttaa meitä kehittämään palveluita eteenpäin. Tutustu päivitettyyn palveluvalikoimaan täällä.

Koko Suomi on nyt keilattu - Jatkossa laserkeilataan kuuden vuoden sykleissä

Maanmittauslaitos saa tänä vuonna valmiiksi ensimmäisen koko Suomen kattavan laserkeilauskierroksen, joka on kestänyt noin 10 vuotta. Näissä aineistoissa pistepilvien tiheys on noin puoli laserpistettä neliölle. Kansalliset laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmat käynnistyvät keväällä 2020. Ohjelmissa kuvaussykli on tiheämpi kuin aiemmin, mikä mahdollistaa koko Suomen kattavat entistä ajantasaisemmat aineistot. Uudistus nostaa laserkeilausaineistojen hyödynnettävyyden uudelle tasolle ‒ esimerkiksi metsävaratiedon tarkkuus paranee. Aineistoa voidaan hyödyntää myös uusiin tarkoituksiin. Maanmittauslaitos tuottaa aineiston perusteella kolmiulotteiset rakennustiedot koko maasta. Lue lisää aiheesta täältä ja tutustu Laser2020-projektiin tarkemmin täältä. 

Kiinnostaako digikaava ja MRL-uudistus? 

Syksyn aikana järjestetään useita digitaalisen maankäytön suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä tilaisuuksia, joissa punotaan yhteen käynnissä olevien kehittämishankkeiden tuloksia. Tutustu tapahtumiin ja ilmoittaudu mukaan. 

Maakuntien kaavojen validointi Laatuvahdilla - katso uusi video

Testaa maakuntakaavojen aineiston laatu ja yhdenmukaisuus Laatuvahdin avulla. Video näyttää, miten. Laatuvahti tarkastaa, vastaako maakuntakaava-aineisto HAME-hankkeen mukaista yhtenäistä tietomallia. Se poimii esiin mahdolliset geometriavirheet ja puuttuvat tiedot. Uusi video opastaa vaihe vaiheelta Laatuvahdin käyttöön. Videon on tuottanut Lounaistieto osana Paikkatietoalustan Maakunta-osahanketta.

Muista Paikkatiedoilla parempia päätöksiä -verkkokoulutus valtiolla työskenteleville

Maksuton, kaikille valtiolla työskenteleville avoin koulutus auttaa tunnistamaan paikkatietojen merkityksen yhteiskunnan eri sektoreilla, antaa valmiudet paikkatietojen hyötykäyttöön omassa työssä ja vahvistaa kykyä huomioida paikkatiedot osana päätöksentekoketjua. Tutustut myös Maanmittauslaitoksen paikkatietopalveluihin. Tutustu koulutukseen tästä ja hyppää mukaan kouluttautumaan!

Osoitehaavi avautuu pian käyttöön - tule tutustumaan Päivä paloasemalla -tapahtumaan 

Osoitehaavi-sovelluksella lähdetään keräämään tietoa sisäänkäyntien sijainneista ja perille opastavista kulkupisteistä marraskuussa 2019. Palvelu avataan käyttöön Paikkatietomarkkinoiden ja Paikkatietoalustan loppuseminaarin yhteydessä 19.11. 

Teemme yhteistyötä Suomen pelastusalan keskusliitto SPEKin kanssa Osoitehaavin lanseeraamisessa. Osoitehaavi on esillä Päivä Paloasemalla  -tapahtumapäivässä lauantaina 23.11. Päivän aikana paloasemat ympäri Suomen järjestävät lapsiperheille suunnattuja avoimien ovien tapahtumia, joissa opitaan paloturvallisuustaitoja ja tutustutaan palokunnan toimintaan erilaisilla tehtävärasteilla.

Osoitehaavi on mukana yhdellä rastilla: samalla kun lapset ratkovat labyrinttitehtävää, vanhemmat voivat tutustua Osoitehaaviin ja varmistaa, että apu löytää perille heidän kotiinsa. Lisätietoa tulossa, seuraa Paikkatietoalustan viestintää sosiaalisessa mediassa ja marraskuussa avautuvalla verkkosivulla osoitehaavi.fi.

Kunnille

Syksyn kuntaskypeissä on ovet auki kunnille

Kunnan edustaja, oletko jo liittynyt mukaan Paikkatietoalustan kuntafoorumiin? Kaikki kuntafoorumin jäsenet kutsutaan säännöllisiin skype-tapaamisiin, joissa käsitellään kunnille ajankohtaisia asioita. Kuntafoorumin toimintaa on tarkoitus jatkaa myös tulevaisuudessa, vaikka hankekausi päättyy, joten mukaan voi tulla milloin vain.

Kuntaskypet:

  • ti 22.10. klo 13–14 (aiheena osoitteet)
  • ma 11.11. klo 13–14 (aiheena digikaavat)
  • ma 2.12. klo 13–14 (aiheena mitä hankkeen jälkeen tapahtuu) 

Tuoreita materiaaleja kunnille

Paikkatietoalustan Turvallisuus-sivulle on koottu kunnille tärkeää tietoa paikkatietoihin liittyvästä tietoturvasta ja tietosuojariskeistä. Tutustu artikkeleihin, oppaisiin ja aineistoihin tästä.

Paikkatietoalusta-hanke järjesti yhdessä kuntien kanssa syksyn ajan tilaisuuksia, joihin kutsuttiin mukaan paikkatiedon tuottajia, käyttäjiä ja hyödyntäjiä sekä teknisen sektorin edustajia. Jos et päässyt mukaan, tutustu syksyn kuntakiertueen materiaaleihin täältä.

Paikkatietoalustan palveluiden syksyn aikana päivitettyihin opasvideoihin voit tutustua täällä.

Paikkatietoalusta-hankkeessa tuotetut selvitykset ja materiaalit löydät täältä.  

Näin saat Paikkatietoalustan palvelut käyttöön kunnassa

Opastuswebinaarit Paikkatietoalustan palveluiden käyttöön jatkuvat taas. Tilaisuuksissa tutustutaan esimerkiksi Laatuvahdin käyttöön ja käyttöoikeuksien hakemiseen. Mukaan ovat tervetulleita kaikki Paikkatietoalustasta kiinnostuneet kuntien edustajat ja muut tiedontuottajat. Vastaavia webinaareja pidettiin myös keväällä, katso tallenne tästä. Tule mukaan webinaareihin:
•    torstai 31.10. klo 10–11
•    torstai 21.11. klo 13–14

Lue lisää ja liity mukaan.

Osoitteiden laatuanalyysissä tarkistettiin 94 kunnan osoitteet

Ilmoittautuminen osoitetietojen laatuanalyysiin on  päättynyt, ja kaikki analyysiin lähetetyt osoitetiedot on saatu käsiteltyä. Kiitokset kaikille 94 kunnalle, jotka lähtivät analyysiin mukaan.

Laatuanalyysin tarkoituksena on auttaa kuntia omien osoitetietojensa tarkastustyössä. Laatuanalyysi löytää mahdolliset ongelmakohdat ja auttaa kuntia kohdistamaan resurssinsa tehokkaasti oikeaan paikkaan. Laatuanalyysin Osoitteet-osahankkeelle toteutti Digia Oy.

Syksyn aikana laatuanalyysin tuloksista on tulossa vielä tilastollinen yhteenveto. Analyysissä mukana olleille kunnille myös lähetetään kysely, jossa kartoitetaan kokemuksia jatkotyön pohjaksi.

Seuraava uutiskirje ilmestyy joulukuussa. Rauhallista laskeutumista kaamosaikaan ja kynttilän valoa!