Paikannimiä ja linkitettyä tietoa

11.9.2019

Paikkatietoalustan webinaarissa tiistaina 10.9. saatiin katsaus Paikkatietoalusta-hankkeessa toteutettuihin nimistön tietokortteihin. Mikä palvelusta tekee niin kiinnostavan? Lue kooste ja katso webinaarin tallenne.

Kuvakaappaus nimistön tietokortista. Esimerkkinä Pasilan tiedot.

Tietokorttien aineisto tulee Maanmittauslaitoksen nimistörekisteristä, joka on valtava, noin 800 000 kohteen tietovaranto. Rekisterin tärkein ominaisuus on, että se sisältää nimettyjen paikkojen ja kohteiden tarkistetut nimet. 

– Yleisesti voisi sanoa, että kaikki nimetyt paikat ovat ainakin joillekin yhteisölle tärkeitä paikkoja, koska niistä on tullut tarve puhua ja kirjoittaa tehokkaasti ja antaa niille nimi, kuvailee johtava asiantuntija Teemu Leskinen, joka vastaa nimistöasioista Maanmittauslaitoksessa.

Kaupunkien, kuntien ja kylien lisäksi nimettyjä paikkoja ovat myös esimerkiksi luontokohteet kuten järvet ja saaret ja merkittävät rakennukset, kuten vaikkapa kirkot ja kauppakeskukset. Nimistörekisterissä kaikilla paikoilla ja paikannimillä on pysyvät yksilöivät tunnukset, jotka mahdollistavat sen, että tieto voidaan paketoida tietokortiksi, joka tuo paikannimeen liittyvät tarkemmat tiedot helposti selaimella tarkasteltavaksi ja paikannimitiedon näin kenen tahansa saataville. 

Aiemmin nimistörekisterin tiedot ovat olleet tarjolla rajapintapalveluna lähinnä vain ammattikäyttäjille. Luotettavaa paikannimitietoa tarvitaan kuitenkin laajasti monessa toiminnassa, esimerkiksi viranomaisten viestinnässä, nimistönsuunnittelussa, kääntämisessä, mediassa sekä opetuksessa ja tutkimuksessa. Nyt tietoa on helpompi löytää myös näihin tarkoituksiin.

Paikkatiedot.fi ohjaa aina oikeaan paikkaan

Kun avaat jonkin tietokortin, huomaat lisätiedot-kohdassa paikkatiedot.fi-alkuisen pysyvän URI-tunnuksen (Uniform Resource Identifier). Tämä tunnus mahdollistaa, että tietokorttiin voi linkittää mistä tahansa verkkosivulta tai aineistosta, ja linkki ohjautuu oikeaan paikkaan, vaikka alkuperäinen sijainti muuttuisi.

– Tällä hetkellä linkki ohjaa beta.paikkatietoalusta.fi-osoitteeseen, jossa kortit majailevat. Aikanaan, kun Paikkatietoalustan tuotantoversio julkaistaan, osoite tulee olemaan jotain muuta, mutta pysyvä URI-tunnus säilyy nykyisellään ja ohjaa edelleen oikeaan paikkaan, valottaa paikkatietoasiantuntija Kai Koistinen, joka työskentelee Maanmittauslaitoksessa paikkatietoinfran tuen ja kehittämisen parissa.

Tunnusten avulla on mahdollista myös linkittää eri aineistoja toisiinsa. Tällä hetkellä linkitystä on hyödynnetty esimerkiksi Finto-palvelun YSO-paikat-sanastossa. Tässä tapauksessa asiakas saa yhden luukun kautta tietoja useammasta lähteestä, kun Finto-palvelun kautta pääsee käsiksi myös Maanmittauslaitoksen nimistötietoihin. Linkitys hyödyttää myös aineiston ylläpitäjää: tietoja ei tarvitse itse päivittää, kun se hoituu linkityksen kautta automaattisesti. Tiedot pysyvät ajan tasalla, eikä kenenkään tarvitse tehdä turhaa päällekkäistä työtä.

– Yksi näkökulma, jonka haluan tuoda vielä esille, on paikkatiedon hakukonenäkyvyys. Googlen kautta paikkatietokohteiden löytäminen voi olla tällä hetkellä hyvin vaikeaa, jopa mahdotonta. Tietokortit voivat jatkossa kuitenkin nousta esiin myös Google-hauissa, ja myös linkitykset nostavat osaltaan paikkatietojen näkyvyyttä, Koistinen kertoo. 

Katso webinaarin tallenne:

Webinaari nostatti yleisössä myös keskustelua. Tässä vastaukset esitettyihin kysymyksiin:

Onko nimistön tietokortit linkitetty myös Kotimaisten kielten keskuksen aineistoon eli näkyykö korteista esimerkiksi taivutusmuodot? 

Kotuksen aineistoista digitaalinen Nimiarkisto, Asutusnimihakemisto ja Svenska ortnamn i Finland sisältävät tietoa paikannimistä ja niiden käytöstä taivutusohjeineen. Tavoitteena on, että aineistot voisi mahdollisesti tulevaisuudessa linkittää toisiinsa. Teknisesti se on mahdollista toteuttaa.

Onko muissa maissa vastaavia tietokortteja? Onko ajateltu kansainvälistä yhteystyötä eri maiden aineistojen linkitysten välillä?

Linkitetty tieto laajemmin ja koneluettavat tietokortit ovat olleet jo kymmenisen vuotta hyvin pinnalla myös maailmalla, ja erilaisia toteutuksiakin on liittyen sekä paikannimiin että yleisemmin paikkatietoinfraan. Australiassa on perustettu valtiollinen ohjelma ja työryhmä työstämään id-pohjaista aineistojen yhdistämistä ja linkittämistä. Euroopan puolella Iso-Britannia on ollut edelläkävijänä linkitetyn datan ja tietokorttien hyödyntäjänä, myös Puolassa ja Norjassa on tehnyt vastaavia toteutuksia. Linkitystä eri maiden välillä ei kuitenkaan ole vielä mietitty.  

Linkkejä ja vinkkejä: