Uusi INSPIRE-raportti valottaa tietomallilaajennosten tekemisen parhaita käytänteitä

10.6.2019

Raportissa kuvataan prosessi, jolla hyötyarviointia ja selvitystyötä voidaan tehdä. Kyse ei siis ole teknisestä ohjeistuksesta tietomallien toteuttamiseen. Raportissa tiivistetään hyvät käytännöt tietomallilaajennosten kustannushyötyanalyysista ja tietomallien toteuttamisen tavoista. Näin suunnittelutyötä tekevät voivat välttää pahimmat sudenkuopat ja säästää aikaa ja kustannuksia vastaavassa työssä.

Lataa raportti tästä

Tässä muutama nosto raportista:

  • Tiedon käytön tarvekartoituksessa on elintärkeää päästä haastattelemaan tiedon käyttäjiä, ja pyrkiä haastamaan rutiinikäyttäjät miettimään uusia tiedon hyödyntämistapoja, ohjata pois totutuilta urilta.
  • Selvitysmetodina face-to-face haastattelut ja osallistavat työpajat ovat ainoita tehokkaita keinoja päästä asian ytimeen, kunhan pohjustustyö tehdään hyvin ja oikeiden organisaatioiden ja henkilöiden etsimiseen panostetaan. Pohjatyöt pitää tehdä kunnolla. Sähköposti- ja verkkokyselyt raapaisevat vain pintaa ja otos jää heikoksi. 
  • INSPIRE-tietomallit ovat itsessään hyvin kattavia ja monipuolisia, ja niiden rakenteellinen laajentaminen ei ole useinkaan tarkoituksenmukaista. INSPIRE-mallit riittävät usein sellaisenaan kansallisiin tietotuotteiden toteuttamiseen, tai tarvittavat laajennokset ovat hyvin yksinkertaisia tietomallitasolla.

Raportista hyötyvät paikkatietoammattilaiset, jotka suunnittelevat INSPIRE:en tai muihin kansainvälisiin standardeihin pohjautuvien kansallisten tietomallien ja -tuotteiden toteuttamista esimerkiksi konsulttityönä. Raporttia voidaan hyödyntää hankittavan työn tarjouspyyntöjen laatimisessa.

Raportti laadittiin Paikkatietoalustan tietomallityön tueksi. INSPIRE-osahankkeessa selvitettiin kansallisia tarpeita varten INSPIRE-tietomallien laajentamista useista paikkatietoteemoista. INSPIRE velvoittaa viranomaisia paikkatietotuotteiden toteuttamisen eurooppalaisten yhteisten tietomallien mukaisesti, mutta niiden hyöty kansallisessa käytössä jää vähäiseksi. Laajennosten tavoitteena on parantaa tiedon hyödynnettävyyttä kotimaassa, ja samalla hoidetaan lain velvoitteet, kun tietotuotteet ovat myös yhteiseurooppalaisten määrittelyiden mukaisia. Lue lisää INSPIRE-direktiivistä

Raportin tuotti Gispo Oy. Lisätietoa Panu Muhlilta, panu.muhli(a)maanmittauslaitos.fi