Tutustu päivittyneeseen Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön

30.1.2020

Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön palvelut osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi ovat saaneet uusia toimintoja ja parannuksia. Tutustu esimerkiksi uudistuneeseen Suomigrammiin ja katsele Tiedonyhdistämispalvelun tietoja kartalla. Myös Laatuvahtiin ja Tallennuspalveluun on lisätty uusia 3D-ominaisuuksia.

Kuvakaappaus Tiedonyhdistämispalvelun käyttöliittymän karttanäkymästä.

Palvelulistaukseen on lisätty nyt myös myös indeksointipalvelun pilotti, joka on testattavissa helmikuun loppuun saakka. Lue lisää täältä. Samalla palvelulistaukseen lisättiin linkki myös Osoitehaaviin.

Eri palveluiden virheenkäsittelyä on myös parannettu. Jatkossa tulevista käyttökatkoista kerrotaan käyttäjille sivun ylälaitaan tulevilla ilmoituksilla.

Tarkempi haku

Paikkatietohakuun (aiemmin hakemisto) on lisätty kohdehaku, jolla voi hakea rajapintapalveluista löytyviä kohdeluokkien nimiä, koodilistojen nimiä ja koodilistojen arvoa. Beta-vaiheessa kohdehaussa on esimerkkinä vain parin rajapintapalvelun sisältämiä kohteita, mutta ideaa voi laajentaa myöhemmin kattamaan muitakin palveluita.

Vanha tuttu aineisto- ja palveluhaku löytyy nyt ”aineistohaku”-välilehdeltä. Aineistohakuun on lisätty mahdollisuus hakea ympäristöraporttien tietoja. Tiedot tulevat Suomen ympäristökeskuksen ympäristöraportointien tietopalvelusta, joka tuo ympäristöraportteihin liittyvät tiedot entistä paremmin kaikkien saataville.

Entistä ehompi Suomigrammi

Suomigrammi-tilastopalveluun on tehty useita parannuksia. Absoluuttiset arvot näytetään nyt pistesymbolikartalla, joka soveltuu niille koropleettikarttaa paremmin. Kuntarajat näytetään kartalla ilman merialueita. Tilastojen laskentaa on myös täsmennetty niin, että merialueita ei huomioida, jos kohteet eivät voi esiintyä meressä. Myös pylväsdiagrammien ulkoasua on parannettu.

Lisäksi palveluun on lisätty uusia kohdeluokkia. Palvelu näyttää nyt myös kohteiden kokonaismäärän, -pituuden tai -pinta-alan.

Jatkossa voit jakaa linkin suoraan johonkin tiettyyn Suomigrammin näkymään, sillä sivun URL-osoite muuttuu valintojen mukaan. Tilastoaineistot saa ladattua itselleen myös GeoJSON-muodossa.

Tiedonyhdistämispalvelussa uutena karttanäkymä

Tiedonyhdistämispalvelua voivat hyödyntää esimerkiksi kaikki tilastotiedon kanssa työskentelevät, datajournalistit, päätöksentekijät ja tiedolla johtamisen asiantuntijat. Palvelu auttaa muuttamaan tilastotietoja paikkatietomuotoon yhdistämällä taulukkomuotoista dataa erilaisiin aluejakoihin. Yhdistetyn aineiston voi ladata itselleen eri paikkatietotietoformaateissa, jolloin sitä voi hyödyntää paikkatietosovelluksissa. Tiedonyhdistämispalveluun on nyt lisätty myös karttanäkymä, jossa yhdistettyjä tietoja voi katsella.

Laatuvahdin ja Tallennuspalvelun uudet 3D-ominaisuudet

Kunnat voivat tuoda kehitys- ja koulutusympäristöön rakennustietojaan. Rakennusten perustiedon eli pohjageometrian ja rakennusta kuvailevien ominaisuustietojen lisäksi tietoa voi rikastaa 3D-geometrioilla. Jatkossa kehitys- ja koulutusympäristöön tuodut 3D-geometrioilla rikastetut rakennukset on mahdollista viedä visualisoitavaksi Paikkatietoikkunan 3D-näkymään.

Lisäksi Laatuvahdin tekemiä tarkistuksia 3D-rakennuksille on kehitetty. Laatuvahti antaa palautetta muun muassa rakennusta kuvaavan kappalegeometrian vesitiiviydestä ja digitoinnin laadusta.

  • Tutustu osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi
  • Lisätietoa ja tukea palveluiden käyttöön ja käyttöönottoon: tuki(at)paikkatietoalusta.fi