Tartu vinkkeihin – yhteinen matka jatkuu! Lue vuoden viimeinen Paikkatietoalustan uutiskirje

16.12.2019

Paikkatietoalusta-hanke päättyy vuoden lopussa. Työ, joka on hankkeessa saatu alulle jatkuu kuitenkin tiiviinä tulevina vuosina.

Jos haluat uutispaketin jatkossa omaan sähköpostiisi, tilaa uutiskirjeemme tästä.

Olethan muistanut vastata sidosryhmiämme koskevaan kyselyymme? Ehdit antaa vielä tänään 16.12. arvokasta palautetta hankekaudesta lyhyen kyselyn kautta – kiitos, kun vastaat.

Tässä sinulle viisi vinkkiä, joiden avulla pysyt luupissa Paikkatietoalustan toiminnasta jatkossa:

1. Jatka uutiskirjeen lukemista

Tämä Paikkatietoalustan uutiskirje lähetetään jatkossakin, ja saat sen kautta mm. kutsuja tapahtumiin sekä tietoa siitä, mitä tuotteita ja palveluita Paikkatietoalustalle syntyy. Uutiskirje kootaan Maanmittauslaitoksen toimesta ja se lähetetään noin kerran kahdessa kuukaudessa. Sinun ei tarvitse tehdä mitään jatkaaksesi tilausta. Tietoa perumisesta löydät uutiskirjeen alareunasta.

2. Tule vuoden viimeiseen webinaariin juttelemaan jatkosta

Syntyikö hankkeessa edellytykset yhteentoimivan paikkatiedon ekosysteemille ja sen yhteiskehittämiselle? Mitä hankkeessa konkreettisesti saatiin aikaan? Näistä asioista kertoo hankkeen vetäjä Antti Jakobsson webinaarissa tiistaina 17.12. klo 10.30. Silloin on myös mahdollisuus kysyä askarruttavista asioista. Lue webinaarin kooste tai katso tallenne täältä.

Hankkeen loppuraportti tulee saataville ensi vuoden puolella. Jos et päässyt hankkeen päätösseminaariin 19.11, voit katsoa tallenteen tästä. 

3. Seuraa meitä Twitterissä ja YouTubessa

Hankekanavat uudistuvat vuoden vaihteessa ja löydät Paikkatietoalustan edelleen Twitteristä sekä YouTubesta. Facebook sen sijaan vaikenee ja hankkeen verkkosivut ajetaan alas maaliskuun lopussa. Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristö porskuttaa edelleen normaalisti. Maanmittauslaitos jatkaa palveluiden kehittämistä, tietoa tulee päivittymään laitoksen sivuille kevään ajan. 

4. Testaa Paikkatietoalustan palveluita ja anna palautetta

Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristössä on monenlaisia palveluita, joita on syntynyt hankekauden aikana. Kun käytät ja kokeilet niitä, anna palautetta! Palautelomakkeet löytyvät palveluiden omilta sivuilta, ja voit antaa sitä myös sähköpostitse info@paikkatietoalusta.fi. Palautteet käsitellään, virheitä korjataan ja palveluita parannetaan palautteen avulla.

5. Nähdään tapahtumissa myös ensi vuonna!

Paikkatietoalusta on mukana keskeisissä alan tapahtumissa, ensimmäisen kerran helmikuussa Kuntien paikkatieto- ja kaupunkimallinnusseminaari 2020:ssa. Luvassa on vuoden ajan webinaareja ja kasvokkaisia tapahtumia – seuraa viestintäämme, ja jos järjestät itse ensi vuonna tapahtumaa ja toivot meitä mukaan, olethan yhteydessä info@paikkatietoalusta.fi.

 Ajankohtaista Paikkatietoalusta-hankkeesta

Mille näyttää yhteentoimivan paikkatiedon ekosysteemi? Katso hankkeen päätösvideo

Paikkatietoalusta-hankkeen päätösvideolla ääneen pääsevät paikkatiedon tuottajat, hyödyntäjät ja muut sidosryhmiemme edustajat. Video julkaistiin Paikkatietoalustan loppuseminaarissa 19.11. Katso video tästä. 

Paikkatietoalustan kuntayhteistyö – mitä on tehty, mitä on tulossa?

Paikkatietoalusta-hankkeen koko vuoden kestänyt kuntakiertue päättyi marraskuussa. Kuntakiertueella kohdattiin väkeä 127 kunnasta, kaikkiaan yli 400 henkilöä. Lisäksi mukana oli muun muassa puolustusministeriön ja puolustusvoimien sekä maakuntaliittojen edustajia. Tilaisuudet järjestettiin tiiviissä yhteistyössä kuntien kanssa ja mukana syksyn aikana oli myös Kuntaliitto. Lue tiivistelmä kiertueen tunnelmista täältä. 

  • Paikkatietoalustan kuntafoorumin koordinointiryhmä kokoontuu 18.12., jonka jälkeen kerrotaan tarkemmin kuntafoorumin toiminnan jatkosta. Pysy kuulolla!
  • Paikkatietoalustan palveluiden syksyn aikana päivitettyihin opasvideoihin voit tutustua täällä.

Osallistu osoitetalkoisiin – Osoitehaavi on auki

Osoitteet-osahankkeessa lanseerattu Osoitehaavi-verkkopalvelu on saanut tuulta siipien alle. Ensimmäisten kolmen viikon aikana Osoitehaaviin on tallennettu tietoja yli 100 kunnasta, yhteensä runsaat 1650 sisäänkäyntiä, 600 kulkupistettä ja 700 kuvaa taloyhtiöiden opastauluista. Rakennusten osoitteet Osoitehaaviin tulevat koontikannasta, jonne on nyt koostettu osoitetiedot Tampereen kaupungin rajapinnalta; muiden kuntien osoitteet ovat Väestötietojärjestelmän rakennusten osoitteita. 

Tietopalvelujen koekäyttö alkaa ensi vuoden aikana. Tärkeimpänä tavoitteena on saada sisäänkäynneillä ja kulkupisteillä tarkennetut osoitetiedot pelastajien ja ambulanssien käyttöön. Katso ohjevideo ja merkkaa palveluun esim. kotitalosi ja kesämökkisi kulkupisteet ja sisäänkäynnit. Lue lisää Osoitehaavista.

Beta.paikkatietoalusta.fi päivittyy tammikuussa – uutta sisältöä tulossa

Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön on tulossa paljon uudistuksia tammi-helmikuussa:

  • Suomigrammi-tilastopalveluun tulee mukaan pistesymbolikartta, joka soveltuu nykyistä koropleettikarttaa paremmin kohteiden lukumäärien esittämiseen. Koropleettikartta säilyy edelleen suhteellisten lukuarvojen esitystapana. Lisäksi merialueiden huomiointia laskennassa on täsmennetty ja uusia kohdeluokkia on otettu mukaan. Kohteiden kokonaismäärät Suomessa tulevat näkyviin ja jatkossa tiettyyn näkymään voi jakaa linkin.
  • Tiedonyhdistämispalveluun lisätään karttanäkymä, jonka avulla yhdistettyä aineistoa voi esikatsella kartalla.
  • Paikkatietohakuun tulee uutena ominaisuutena kohdehaku, jolla voit hakea rajapintapalveluissa esiintyviä kohdeluokkia, koodilistoja ja koodilista-arvoja. Esimerkiksi hakusanalla ”puu” voi tällöin löytää rakennukset, jolla on lämmitystapa-koodilistan arvona ”puulämmitys”.

Lisäksi kehitys- ja koulutusympäristössä julkaistaan Maakunta-osahankkeessa kehitetty indeksointipalvelupilotti. Indeksointipalvelun avulla paikkaan sidottujen tietojen analysoiminen on helppoa, ja tietojen hyödyntäjinä voivat toimia muutkin kuin paikkatietojen parissa työskentelevät henkilöt. Indeksointipalvelulle on aiemmissa selvityksissä tunnistettu useita käyttötapauksia. Esimerkiksi palveluverkkosuunnittelussa tarvitaan usein mahdollisuutta tarkastella erilaisia vaihtoehtoisia aluejakoja suhteessa väestö- tai rakennus- ja kiinteistötietoon.

Tule siis tammikuussa katsomaan, miltä palvelut näyttävät! Seuraamalla Twitteriä kuulet ensimmäisten joukossa palveluiden uudistuksista. 

Maakuntakaavojen koosterajapinnat ja valtion suojelualueiden biotooppitiedot rajapinnalta saatavissa

Maakunta-osahankkeessa toteutetaan vuoden loppuun mennessä maakuntakaavojen koosterajapinnat (WMS, WFS) teemoista suojelu, virkistys ja tuulivoima. Teemat valikoituivat metsäsektorin, tuulivoimayhdistyksen ja maakuntien liittojen tarpeista. Koosteiden metatiedot on tallennettu paikkatietohakemistoon, jotta rajapinnat löytyvät helposti Paikkatietoalustan hakupalvelun kautta. Toteutus tehtiin Lounaistiedon palvelimella ja rajapinnat ovat kaikkien käytettävissä jatkossa myös maakuntakaavat.fi-sivustolta.

Metsähallitus julkaisi lokakuun lopussa ensimmäisen julkisen avoimen tiedon rajapintansa (WMS, REST, WFS) "Valtion suojelualueiden biotooppitiedot" -tiedoista yhteistyössä Maakunta-osahankkeen kanssa. Rajapinnan avaamista pidettiin tärkeänä, koska Metsähallituksen Luontopalvelut on kerännyt kymmenien vuosien ajan valtakunnallista aineistoa suojelualueiden luontotiedoista, joiden käytölle on laajempaa yhteiskunnallista tarvetta viranomais-, konsultti- ja opiskelijatyössä sekä tieteen ja tutkimuksen parissa. Tiedot tukevat esimerkiksi maankäytön ja liikenteen suunnittelua (vaikutusten arviointi) sekä luonnon tilan kuvausta ja arviointia. Tutustu rajapintaan tarkemmin tästä.

Maastotietokohteiden laatukäsikirja sekä KMTK laadunhallintajärjestelmää kuvaava dokumentti julkaistu

KMTK Maastotietokohteiden laatukäsikirjassa kerrotaan, kuinka paikkatietojen laatua hallitaan Kansallisessa maastotietokannassa. Käsikirja on tarkoitettu paikkatietojen toimittajille, tuottajille, KMTK-laatukoordinaattorille ja KMTK-tuotteiden käyttäjille.

Lisäksi on julkaistu KMTK laadunhallintajärjestelmää kuvaava dokumentti. Dokumentissa kuvataan laadunhallinnan osa-alueet, suunnittelun, ohjauksen ja laadunvarmistuksen mekanismit sekä MML tuotannon laadunohjauksen ja laadunvarmistamisen prosessit. 

Lataa laatukäsikirja ja laadunhallintajärjestelmädokumentti käyttöösi täältä. Samalta sivulta löydät myös muut julkaistut laatukäsikirjat.

Maankäyttöpäätökset-osahankkeella tiukka loppukiri

Maankäyttöpäätökset-hankkeiden tulokset vedettiin yhteen 12.12. loppuseminaarissa, johon osallistui livenä ja verkossa 120 henkilöä. Twitterissä tunnisteella #maankäyttöpäätökset löytyy nostoja päivän ohjelmasta. Tilaisuuden esitykset ja tallenne viedään pian verkkoon ympäristöministeriön verkkosivuille. 

Hankkeessa tehdyt selvitykset kaavan pohjakartasta, kaavojen arkistoinnista sekä kaavatietojen validoinnista ja versionhallinnasta valmistuvat nyt joulukuussa ja tuotokset viedään valmistumisen jälkeen osahankkeen verkkosivuille.

Valtakunnallisen rakennetun ympäristön digitaalisen rekisterin ja tietoalustan ensimmäiset tilaisuudet sidosryhmäjoukolle pidettiin marras-joulukuussa. Tilaisuuksien huomiot on koottu vuorovaikutuksessa hyödynnettävälle ideaseinälle, jonne kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi tehdä lisäyksiä ja kommentteja aina joulukuun loppuun saakka.

Muista Paikkatiedoilla parempia päätöksiä -verkkokoulutus – jo lähes 700 kouluttautujaa mukana

Maksuton, kaikille valtiolla työskenteleville avoin koulutus auttaa tunnistamaan paikkatietojen merkityksen yhteiskunnan eri sektoreilla, antaa valmiudet paikkatietojen hyötykäyttöön omassa työssä ja vahvistaa kykyä huomioida paikkatiedot osana päätöksentekoketjua. Tutustu koulutukseen tästä ja tule mukaan kouluttautujien joukkoon. 

Paikkatietoalustan joulutervehdys: Yhteentoimivuuden julistus

Ensi vuonna, kun Paikkatietoalusta-hanke on päättynyt on aika aloittaa matka kohti yhteentoimivan paikkatiedon ekosysteemiä; julistetaan siis täten yleinen yhteentoimivuuden ja yhteistyön aikakausi.

Katso joulutervehdyksemme Youtubesta ja lähde mukaan kanssamme rakentamaan (yhteen)toimivampaa tulevaisuutta!

Seuraava Paikkatietoalustan uutiskirje ilmestyy alkuvuodesta. Oikein rauhallista joulua ja kiitos hankekaudesta kaikille viestinnän seuraajille!