Paikkatietoalustan vuoden ensimmäinen uutiskirje

10.2.2020

Paikkatietolaustan osalta hankekausi on päättynyt ja uudet, mutta samalla myös vanhat tutut tuulet puhaltavat. Lue uutiskirjeestämme, miten vuosi 2020 on paikkatietojen tehokäytön edistämisen osalta lähtenyt käyntiin.

Paikkatietoalustan uutiskirje

 

Etkö saanut uutiskirjettä sähköpostiisi? Tilaa Paikkatietoalustan uutiskirje tästä linkistä.

Paikkatietojen tehokäytön edistäminen jatkuu

Paikkatietoalusta-hanke päättyi, mutta työtä jatketaan Maanmittauslaitoksessa Paikkatiedot tehokäyttöön -ohjelmassa. Ohjelman alla jatketaan KMTK:n, osoitetietojen hallinnan ja Paikkatietoalustan palvelukokonaisuuden kehittämistä ja viedään eteenpäin hankkeen aikana tehtyä työtä. 

– Nyt siirrytään vaiheeseen, jossa hankkeessa rakennetut yhteiset määrittelyt ja menetelmät otetaan tuotantokäyttöön. Maanmittauslaitoksen Paikkatiedot tehokäyttöön -ohjelmassa on keskiössä maastotietojen lisäksi osoitetiedot, kertoo johtaja Jurkka Tuokko Maanmittauslaitoksesta.

Kirkkaimpana johtotähtenä jatko-ohjelman suunnittelussa on vuosi sitten eduskunnassa hyväksytty Paikkatietopoliittinen selonteko, jonka toimeenpanevaksi virastoksi Maanmittauslaitos on nimitetty.

Lue lisää tämän vuoden suunnitelmista täältä >>

Tutustu uudistuneisiin palveluihin Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristössä

Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön palvelut osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi ovat saaneet uusia toimintoja ja parannuksia. Tutustu esimerkiksi uudistuneeseen Suomigrammiin, joka visualisoi maastotiedot entistäkin paremmin kartalle. Tiedonyhdistämispalvelussa yhdistettyä dataa voi myös jatkossa katsella kartalta. Paikkatietohakuun on tuotu aineistohaun rinnalle kohdehaku.

Lisäksi Laatuvahtiin ja Tallennuspalveluun on lisätty uusia 3D-ominaisuuksia. Jatkossa kuntien kehitys- ja koulutusympäristöön tuomat, 3D-geometrioilla rikastetut rakennukset on mahdollista viedä visualisoitavaksi Paikkatietoikkunan 3D-näkymään.

Lue lisää >>
Hae käyttöoikeutta Laatuvahdin ja Tallennuspalvelun käyttöön >>

Testaa indeksointipalvelua

Paikkatietoalustan Maakunta-osahankkeessa rakennettiin indeksointipalvelu, jonka pilottiversio on avoimesti testattavissa helmikuun loppuun saakka. Indeksointipalvelun avulla voit sijoittaa paikkatietokohteita (esimerkiksi rakennuksia tai osoitteita) aluejakoihin. Indeksoinnin avulla voidaan arvioida esimerkiksi alueelle sijoitettavien laitosten tai palveluiden vaikutusta alueen väestöön.

Lue lisää ja katso demovideo >>

Osoitetietojen hallinnan kehittäminen jatkuu vuonna 2020

Paikkatietoalusta-hankkeessa aloitettu valtakunnallisten osoitetietojen hallinnan kehittäminen jatkuu Maanmittauslaitoksessa. Vuodenvaihteessa alkaneen uuden osoiteprojektin tavoitteena on muodostaa valmiudet osoitetietojen hallintaan tuotannollisessa järjestelmässä.

Projektissa jatketaan aiemmin alkanutta työtä osoitetiedon mallintamisen, prosessien kehittämisen sekä teknisen ympäristön toteuttamisen parissa. Rakennusten ja alueiden osoitetietoa koostetaan pilottikunnista Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristöön. Kuntien tuottamaa tietoa täydennetään keräämällä sisäänkäyntien ja kulkupisteiden tietoja joukkoistetusti. Tähän työhön voivat kaikki osallistua osoitteessa www.osoitehaavi.fi. Ensimmäiset beta-rajapintapalvelut osoitetiedoille tulevat käyttäjien testattaviksi myöhemmin tänä vuonna.

Lue myös: Osoitetietojen laatuun voi kuka tahansa vaikuttaa

Webinaarit keväällä

Järjestämme edelleen webinaareja Paikkatietoalustan aiheista. Seuraavan kerran kokoonnumme linjoille maaliskuussa, jolloin aiheena on viistoilmakuvaus ja 360-mobiilikartoitus sekä niiden hyödyntäminen kunnissa. Tulossa olevat webinaarit:

Löydät webinaareista tietoa osoitteesta paikkatietoalusta.fi/webinaarit. Webinaaritallenteet löydät tuttuun tapaan Youtube-kanavaltamme

Miten Paikkatietoalustan palvelut edistävät INSPIRE-yhteentoimivuutta? 

Tervetuloa kuulemaan ja kommentoimaan, miten Paikkatietoalustan palvelut edistävät paikkatietojen saatavuutta, löydettävyyttä, yhteentoimivuutta ja käyttöä erityisesti INSPIRE-toimeenpanon ja paikkatiedon hyödyntämisen näkökulmasta. Puolen päivän tilaisuuden 9. maaliskuuta järjestää INSPIRE-sihteeristö. Tilaisuus pidetään Pasilassa, mutta myös etäyhteys on saatavilla.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan >>

"On aika ruveta tallentamaan tietoa uudella tavalla ja kansallisesti yhteensopivana" – kuulumisia Tampereelta

Tampereen kaupunki on ollut aktiivisesti mukana Paikkatietoalustan kehittämisessä ja muun muassa KMTK-rakennusten ja -rakenteiden käsitemallin työstämisessä. Kaupungissa on myös aloitettu mittava rakennustiedon käsittely uuden käsitemallin mukaiseksi.

Kaupungingeodeetti Anna Mustajoki kertoo haastattelussa, miten työ on edennyt ja mitä Tampere on tähän mennessä oppinut. Mistä löytyy motivaatio ja muutosvalmius ison urakan läpipuskemiseen?

Lue juttu >>

Lukuvinkki: Tietoa maasta -lehden Paikkatietoalusta-numero

Maanmittauslaitoksen Tietoa maasta -lehden numero 4/2019 syventyi Paikkatietoalustaan liittyviin teemoihin. Lue Paikkatietoalustan kehittämisestä, Osoitehaavista, uudesta laserkeilausohjelmasta ja Ruotsin Paikkatietoalusta-hankkeesta, linkit juttuihin ja lehden PDF-versioon löytyvät Maanmittauslaitoksen sivuilta

Hankkeen nettisivut auki maaliskuun loppuun saakka

Paikkatietoalustan hankesivusto osoitteessa www.paikkatietoalusta.fi sulkeutuu maaliskuun lopussa. Siihen saakka löydät sivuilta kaiken Paikkatietoalustaan löytyvän tiedon kuten tähänkin saakka. Mutta ei hätää, tiedot eivät katoa mihinkään maaliskuun jälkeenkään, vaan sisällöt siirretään Maanmittauslaitoksen sivujen alle. 

Muista ottaa nyt viimeistään ottaa seurantaan Twitter-tilimme, jossa kerromme ajankohtaisista asioista. Löydät meidät käyttäjänimellä @PTAlusta.

*********************************

Kunnille

Kuntafoorumin toimintakausi käynnistyi

Paikkatietoalustan kuntafoorumin toiminta jatkuu, ja kuntafoorumin uusi koordinointiryhmä aloitti toimintansa tammikuun lopulla. Toiminnan suunnittelu jatkuu kevään ajan.

Haluatko mukaan kuntafoorumiin? Mukaan ovat tervetulleita kaikki kuntien edustajat. Mukana on jo yli 160 jäsentä. Lisätietoa ja liittymislomakkeen löydät Maanmittauslaitoksen sivuilta.

Kuntafoorumin jäsenet saavat muutaman kerran vuodessa kutsun kuntaskypeen, jossa käsitellään kunnille ajankohtaisia paikkatietoasioita. Seuraava kuntaskype järjestetään 17.2., jolloin teemana on osoitetietojärjestelmän kehittäminen.

Rakennusten ja rakennelmien JHS 210 -suositus on julkaistu

Julkishallinnon suositus rakennusten ja rakennelmien paikkatietojen mallintamiselle (JHS 210) on julkaistu. Suosituksessa määritellään muun muassa tavat aikaulottuvuuden hallitsemiseksi ja annetaan muodostamisohjeet 2,5D- ja 3D-geometrioille. Suositus mahdollistaa, että tulevaisuudessa julkishallinnon eri organisaatioiden tuottama paikkatietoaineisto voi olla yhdenmukaista ja laadukasta koko maan osalta.

Lue lisää suosituksesta >>

Mitä rakennusten paikkatietojen muokkaaminen uuteen muotoon käytännössä tarkoittaa kunnan kannalta ja miten kokonaisuus etenee? Katso webinaarin tallenne. Ohjeita, tukea ja neuvontaa on tulossa myös Paikkatietoalustan verkkosivuille alkuvuoden aikana. Voit myös ilmoittautua mukaan pilotoimaan KMTK-muotoon siirtymistä. Lisätietoja saat Jaakko Uusitalolta: jaakko.uusitalo(at)maanmittauslaitos.fi. 

Ohjeet rakennus- ja huoneistotietojen ylläpitoon DVV:n sivuilla

Digi- ja väestöviraston sivuilta löytyy tietosivu kunnille suunnatuista sähköisistä palveluista rakennushanke-, rakennus- ja huoneistotietojen ilmoittamiseen ja ylläpitoon (VTJ-ylläpitorajapinta ja VTJ-ylläpitokäyttöliittymä). Sivuille on nyt lisätty myös ohjeet ja Excel-taulukot massapäivitysten tekemiseen silloin, kun sähköisiä palveluita ei voi käyttää.

Lue lisää: dvv.fi/rakennus-ja-huoneistotietojen-yllapito
Katso myös webinaaritallenne: Kuntien rakennus- ja osoitetiedot kuntoon Väestötietojärjestelmään

Ohjeistuksia viistoilmakuvauksiin ja 360-mobiilikartoituskuvauksiin

Maanmittauslaitoksen Uudet kuvamittausteknologiat -projektissa tutkittiin, miten viistoilmakuvausta ja 360-mobiilikartoituskuvausta voisi käyttää tietolähteinä paikkatiedon tuotannossa kunnissa osana tulevaa Kansallista maastotietokantaa. Projektissa tuotettiin ohjeistukset, joita kunnat voivat käyttää jatkossa apuna viistoilmakuvausten ja 360-mobiilikartoitusten tuotannossa ja tilaamisessa. 

Lue lisää ja tutustu ohjeistuksiin >>

Nähdään kuntien paikkatieto- ja kaupunkimallinnusseminaarissa!

Paikkatietoalusta on mukana Kuntien paikkatieto- ja kaupunkimallinnusseminaarissa tiistaina ja keskiviikkona 11.–12.2. Kuntatalolla. Tule tapaamaan meitä osastolle ja kuuntelemaan tietoiskuja. Tutustu ohjelmaan >>