Paikkatietoalustan Laatuvahtia esiteltiin Tokiossa

13.8.2019
linjakartta Tokiosta
Tokion linjakartta saa tiukkatasoisen paikkatietoasiantuntijankin hämmästymään.

Tokiossa järjestettiin heinäkuussa kansainvälinen kartografinen konferenssi ICC 2019, johon osallistui yli 900 kartografian ja paikkatietoalan huippuammattilaista sekä tutkijoita ympäri maailman. Kiinnostus on suurta, sillä kartografia alana elää murroskautta, kun paikkatietojen käyttö laajenee ja saa uusia yleisöjä sekä hyödyntäjäryhmiä.

Huipputeknologian kehittyminen mahdollistaa paljon ja alan huima kehitys haastaa sekä tuotantoa, kehittäjiä että tutkijoita kaikkialla. Tokion konferenssiin osallistuivat Paikkatietoalusta-hankkeessa tiiviisti mukana työskentelevät Maanmittauslaitoksen sovellusasiantuntija Nils Mesterton ja johtava asiantuntija Joonas Jokela. 
- Ohjelmalehtisessä oli lähes 70 sivua - ohjelmaa oli viidelle päivälle todella paljon. Sessioiden aiheet vaihtelivat kartografian historiasta tekoälyyn ja robotiikkaan. Erityisen kiinnostavat puheenvuorot käsittelivät karttojen käytettävyyttä, kartografian historiaa ja kaupunkien mallinnusta, Mesterton ja Jokela kertovat.

Katunäkymä Tokiosta.
Katunäkymä Tokiosta.

Laatuvahti kiinnosti kansainvälistä yleisöä

Mesterton esitteli tapahtumassa Paikkatietoalustan Laatuvahti-palvelua kansainväliselle yleisölle Advances in SDI research-sessiossa.
- Harmonizing National Topographic Data Using an Automated Quality Validation Process -esitystä oli kuulemassa paljon väkeä huolimatta siitä, että se oli aamun ensimmäinen puheenvuoro. Tiedontuottajien osallistaminen ja rohkaiseminen harmonisointitalkoisiin kiinnosti monia kuulijoita ja keskustelua heräsi paljon, Mesterton kertoo.

Yhteinen keskustelu avasi näkymiä eri puolille maailmaa:
- Paikkatiedon laatu ja yhteensopivuus kansallisella ja myös kansainvälisellä tasolla koettiin tärkeäksi. Keskusteluissa eri puolilta maailmaa tulevien kollegojen kanssa kävi ilmi, että monissa maissa on turvauduttu lakeihin, jotta tiedontuottajia on pystytty osallistamaan aineistojen harmonisointiin. 
- Kokemuksemme Paikkatietoalustan ja Kansallisen maastotietokannan kehittämisestä kiinnostaa kansainvälisesti - saimmekin pyynnön tulla kertomaan tuleviin ammattilaisten tapahtumiin, miten työmme Suomessa etenee, Mesterton sanoo.

Kansallisesta maastotietokannasta sekä muista ajankohtaisista teemoista ja hankkeista kerrottiin Tokiossa Positio-lehden erikoisnumeron avulla. Englanninkieliseen lehteen voi tutustua tarkemmin täällä.