Paikkatietoalustan elokuinen uutiskirje on julkaistu

29.8.2019

Paikkatietoalustan uutiskirje kokoaa kesän tärkeimmät ajankohtaiset asiat yhteen ja kertoo myös tulevasta. Uutiskirjeessä on muun muassa tärkeää tietoa kuntakiertueesta, tulevista webinaareista sekä Beta Paikkatietoalustan seuraavasta julkaisusta.

Haluatko saada uutiset jatkossa suoraan sähköpostiisi? Tilaa uutiskirje tästä.

Paikkatietoalustan kuntakiertue käynnistyi 

Kutsumme paikkatiedon tuottajia, käyttäjiä ja hyödyntäjiä sekä teknisen sektorin edustajia mukaan syksyn tilaisuuksiin, joissa tarjotaan käytännönläheistä ja ajankohtaista tietoa kuntien mahdollisuuksista parantaa paikkatietojensa laatua. Kiertueella mukana on myös Kuntaliitto.

Tilaisuuksissa kuullaan, miten Paikkatietoalustan kehittäminen etenee, millaisia palveluita kunnille ja maakuntien toimijoille on tarjolla ja millaista hyötyä niiden käytöstä on. Joillakin paikkakunnilla esittelemme tarkemmin laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmaa, osoitetietojärjestelmän kehittämisen tilannetta sekä digikaavoitukseen liittyviä asioita. Käymme läpi myös paikkatietoihin liittyviä tietosuojakysymyksiä ja kuulemme Kuntaliiton ajankohtaistietoiskun paikkatietoasioista. 

Kuntakiertueen karavaani kulkee syksyllä seuraavilla paikkakunnilla:

 • Lahti 27.8., hotelli Seurahuone
 • Mikkeli 28.8., Scandic Mikkeli
 • Joensuu 3.9., Laulutalo
 • Kajaani 5.9., Kaukametsän opisto
 • Jyväskylä 18.9., Tietotalo/Voutisali
 • Rovaniemi 25.9., Scandic Pohjanhovi
 • Oulu 26.9., Oulun kaupungin ympäristötalo
 • Seinäjoki 8.10., kaupungintalon valtuustosali
 • Vantaa 24.10.,Vantaan valtuustosali

Lisätietoa ja ohjelma kullekin paikkakunnalle löytyy osoitteesta www.paikkatietoalusta.fi/kuntakiertue2019.

Lisätietoja kiertuepaikkakuntien ohjelmasta ja järjestelyistä saat Kari Hautamäeltä kari.hautamaki (a) maanmittauslaitos.fi.

Beta.paikkatietoalusta.fi päivittyy 11.9.

Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristö päivitetään syyskuussa. Uusina sisältöinä avautuvat karttakuva- ja kyselypalveluiden esittelysivut, joista saa tietoa ja ohjeita mm. kehitys- ja koulutusympäristön aineistoihin perustuvan Rakennukset WFS 3.0 beta -kyselypalvelun käyttöön. Tarjoamme uutena ominaisuutena myös INSPIRE-metatietojen automaattista validointia, minkä avulla tiedontuottajat voivat katsoa omien metatietojensa validointiraportin ilman, että tarvitsee itse käyttää validointipalvelua.

Aiemmin julkaistuihin palveluihin tulee myös parannuksia ja päivityksiä. 

Kiinnostaako Paikkatietoalustan palveluiden käyttö? 

Opastuswebinaarit Paikkatietoalustan palveluiden käyttöön jatkuvat taas. Tilaisuuksissa tutustutaan esimerkiksi Laatuvahdin käyttöön ja käyttöoikeuksien hakemiseen. Mukaan ovat tervetulleita kaikki Paikkatietoalustasta kiinnostuneet kuntien edustajat ja muut tiedontuottajat. Vastaavia webinaareja pidettiin myös keväällä, katso tallenne tästä. Syksyn aikataulu:

•    perjantai 30.8. klo 10–11
•    perjantai 20.9. klo 10–11
•    torstai 31.10. klo 10–11
•    torstai 21.11. klo 13–14

Tervetuloa mukaan syksyn webinaareihin 3.9. alkaen

Paikkatietoalustan tutut tiistaiwebinaarit jatkuvat syyskuussa. Ohjelmisto täydentyy vielä, mutta ensimmäiset varmistuneet webinaarit löydät jo tapahtumakalenterista.

Syyskausi aloitetaan hankepäällikkö Antti Jakobssonin katsauksella, miltä Paikkatietoalustan hankekauden viimeinen syksy näyttää.

 • Webinaari 3.9: Paikkatietoalusta-hanke – missä mennään?
 • Webinaari 10.9: Nimistön tietokortit ja linkitetty tieto
 • Webinaari 24.9: Missä mennään KMTK-ohjelmassa

Paikkatietoalustan Laatuvahtia esiteltiin Tokiossa

Tokiossa järjestettiin heinäkuussa kansainvälinen kartografinen konferenssi ICC 2019, johon osallistui yli 900 kartografian ja paikkatietoalan huippuammattilaista sekä tutkijoita ympäri maailman. Paikkatietoalustan Laatuvahti-palvelua esiteltiin kansainväliselle yleisölle Advances in SDI research -osiossa. Lue, mitä Laatuvahdista maailmalla tuumattiin.

Maankäyttöpäätökset-hankkeen Kuntapilotti on valmis 

Kuntapilotti-hanke on valmistunut. Työssä pilotoitiin tietomallipohjaista kaavoitusta viidessä kunnassa.Tutustu keskeisiin tuloksiin ja loppuraporttiin täällä. Kuntapilotin tuotoksista ja Laatuvahdin käytöstä kaavatiedon käsittelyssä on tehty video, jonka voit katsoa tästä.

Syksyn aikana Maankäyttöpäätökset-hankkeessa laaditaan kolme selvitystä:

 • Kaavojen arkistoinnin selvityksessä kootaan yhteen tieto kaavoitustoimen arkistoinnin normipohjasta ja nykytilasta sekä selvitetään perusteet tietomallipohjaisten kaavatietojen sähköisestä arkistoinnista. Työ tukee MRL:n uudistusta ja valtakunnallisen maankäyttöpäätösrekisterin valmistelua. Katso tarjouspyyntö täältä.
 • Selvityksessä kaavan pohjakartasta arvioidaan mm. Kuntapilotissa ehdotetun toimintamallin toteuttamiskelpoisuutta ja tuotetaan jalostettu ehdotus kaavan pohjakartan sisällöstä, tuottamisesta, laadunhallinnasta, jakamisesta sekä vastuista tulevaisuudessa. Ehdotusta verrataan nykykäytäntöön analysoimalla taloudellisia ja ei-taloudellisia hyötyjä vaihtoehtojen välillä. Katso tarjouspyyntö täältä.
 • Tietomallipohjaisen kaavan versionhallinnan ja validoinnin selvityksessä pureudutaan vielä tarkemmalla tasolla mm. siihen, mitä merkittäviä hyötyjä ja haasteita liittyy kansallisen kaavatiedon laatu- ja elinkaarisääntöjen käyttöönottoon ja toteuttamiseen ja miten kaavatietomallin rakenne vaikuttaa versiontiin ja validointiin.

Katso myös uusi Tulevaisuuden digikaavoitus -video tästä. Lisätietoja Maankäyttöpäätökset-hankkeesta saat Sakari Jäppiseltä, sakari.jappinen(a)ymparisto.fi

Maakunta-osahankkeen ajankohtaiset

 • Maakunta-osahankkeessa toteutettiin kesän 2019 aikana peltolohkojen vaihtoa tukevan digisovelluksen tarveselvitys. Selvityksen teki Spatineo. Tutustu selvityksen tuloksiin
 • Kesällä on myös aloitettu maakuntakaavatietotuotteiden sisällön määrittely eri käyttäjäryhmien kanssa. 
 • Torstaina 29.8. klo 10-11 pidetään maakuntafoorumin ja maakuntafoorumin koordinointiryhmän yhteinen Skype-kokous, jossa esitellään peltotilusten vaihtoa tukevaan sovellukseen liittyvää selvitystyötä sekä maakuntakaavoista muodostettavien tietotuotteiden tilannetta. 
 • Elo-syyskuun aikana Metsähallituksen tekemä aineistorajapinnan määrittelytyö valmistuu ja työ siirtyy toteutusvaiheeseen (pilotti). 
 • Alkusyksyn aikana julkaistaan myös Laatuvahtipalvelun käytöstä videomateriaalia maakuntien liitoille sekä aloitetaan selvitys kansallisen turvallisuuden kannalta keskeisistä maakuntakaavakohteista.

Verkko-oppimisen ja paikkatieto-osaamisen puolesta

Paikkatietoalusta-hanke on mukana viemässä eteenpäin sanaa keväällä julkaistusta Paikkatiedolla parempia päätöksiä -verkkokoulutuksesta. Koulutuksen tarkoitus on edistää paikkatieto-osaamista valtionhallinnossa. Tutustu koulutukseen ja vie sanaa eteenpäin kollegoille virastoissa ja ministeriöissä!

Artikkelisarja avaa paikkatietojen tehokäytön mahdollisuuksia

Ehditko jo tutustua kesällä julkaistuun artikkelisarjaan, jossa avataan yhteentoimivan paikkatiedon mahdollisuuksia yhteiskunnan eri kanteilta? Miten arkemme, elinkeinoelämämme tai sotepalvelumme voisivat parantua, jos voisimme hyödyntää paikkatietoa entistä tehokkaammin? Artikkeleissa teemoja pohtivat eri alojen ykkösasiantuntijat.

Inspire 2019-konferenssi Helsingissä lokakuussa

Maanmittauslaitos, maa- ja metsätalousministeriö ja Euroopan komission Joint Research Centre järjestävät Inspire Helsinki 2019 -tapahtuman Helsingissä 22.–24. lokakuuta. Tilaisuus on pääasiassa suunnattu kehittäjille, teknisille asiantuntijoille ja projektipäälliköille, ja tilaisuus muodostuu pääosin workshopeista ja etukäteen ratkaistavista datahaasteista. Paikkatietoalusta-hanke on tilaisuudessa mukana omalla ständillä ja lyhyen esittelyn kanssa. Lisätietoa osoitteesta www.inspire-helsinki-2019.fi.

Paikkatietoalustan loppuseminaari 19.11. 

Merkkaa jo nyt kalenteriisi Paikkatietoalustan loppuseminaari, joka järjestetään marraskuussa Paikkatietomarkkinoiden yhteydessä. Tapahtumassa on puheenvuoroja huippupuhujilta yhteiskunnan eri sektoreilta. Päivän lopussa kuumenee paikkatietogrilli, jossa etsitään vastauksia kiperiin kysymyksiin ja haastetaan panelisteja keskusteluun. Ohjelma ja puhujat julkaistaan syyskuussa, pysy kuulolla! 

 

Kunnille

Valtionavustusta tarjolla kunnille digitalisaatiota edistäviin hankkeisiin

Valtiovarainministeriöllä on käynnissä 30 miljoonan euron rahoitushaku, jonka kautta on mahdollista saada tukea esimerkiksi paikkatietojen yhteentoimivuuden edistämiseen. VM:n mukaan "avustuksen kohteena voivat olla mm. toimenpiteet, joilla luodaan tai parannetaan kunnan edellytyksiä kunnan toimintaa, taloutta tai henkilöstöä koskevien tietojen digitalisointiin sekä näiden tietojen hyödyntämiseen toimintojen tiedolla johtamisessa."

Avustusta kohdennetaan kahteen tarkoitukseen, joista toiseen haku loppuu jo 5. syyskuuta. Lue lisää valtiovarainministeriön sivuilta.

Syksyn kuntaskypet

Kunnan edustaja, oletko jo liittynyt mukaan Paikkatietoalustan kuntafoorumiin? Kaikki kuntafoorumin jäsenet kutsutaan säännöllisiin skype-tapaamisiin, joissa käsitellään kunnille ajankohtaisia asioita. Kuntaskypet syksyllä 2019: 

 • ma 9.9. klo 13–14 (aiheena turvallisuus)
 • ti 22.10. klo 13–14 (aiheena osoitteet)
 • ma 11.11. klo 13–14 (aiheena digikaavat)
 • ma 2.12. klo 13–14 (aiheena mitä hankkeen jälkeen tapahtuu) 

Lue lisää ja liity mukaan.

Osoitetietojen laadunparannustyö jatkuu

Kuntien osoitetietojen laatuanalyysiin voi ilmoittautua mukaan vielä syyskuun ajan. Laatuanalyysin käsittelyssä on jo yli 50 kunnan osoitetiedot. 

Ilmoita kuntasi mukaan ottamalla yhteyttä osoitteeseen info(a)paikkatietoalusta.fi. Kirjoita viestin aiheeksi "Osoitetietojen laatuanalyysi", ja lisää viestikenttään yhteystietosi (sähköposti, puhelinnumero ja kunnan nimi). Lue lisää: osoitteet.paikkatietoalusta.fi/laatuanalyysi 

Osoitteet kuntoon -innovaatiokilpailu on edennyt pilottivaiheeseen. Semifinalistien joukosta varsinaiseksi innovaatiokumppaniksi on valittu Tieto. Kilpailun idea on löytää ratkaisu, joka helpottaisi kuntia osoitetietojen parantamistyössä. Pilotista kuullaan lisää syyskuun aikana – seuraa viestintäämme!

Nähdään Kuntamarkkinoilla 11.–12.9.

Olemme mukana tuttuun tapaan Kuntamarkkinoilla. Löydät meidät pisteeltämme 2. kerroksesta osastolta 2.21. Muista myös tietoiskut:

 • Digitaalisuus maankäytössä ja rakentamisessa, ke 11.9. klo 14.00–14.45
 • Osoitetiedot kuntoon ja yhteiskunnan hyödyksi, to 12.9. klo 10.00–10.20

Lisätietoa tietoiskujen sisällöstä tapahtumakalenterissamme. Nähdään Kuntatalolla!

 

Seuraava uutiskirje ilmestyy lokakuussa. Aurinkoista syksyä!