Paikkatietoalusta-hanke on päättynyt, näin tekeminen jatkuu

8.1.2020

Paikkatietoalusta-hanke päättyi vuoden lopussa. Hanke toimi vuosina 2017–2019 hallituksen Digitalisoidaan julkiset palvelut -kärkihankkeena. Mitä tapahtuu nyt, kun hankekausi on päättynyt?

Paikkatietoalusta-hankkeen tavoitteena oli yhtenäistää julkishallinnon paikkatietoja ja edistää paikkatietojen tehokäyttöä. Työ yhteentoimivan ja laadukkaan paikkatiedon puolesta jatkuu.

– Nyt siirrytään vaiheeseen, jossa hankkeessa rakennetut yhteiset määrittelyt ja menetelmät otetaan tuotantokäyttöön. Maanmittauslaitoksen Paikkatiedot tehokäyttöön -ohjelmassa on keskiössä maastotietojen lisäksi osoitetiedot, kertoo johtaja Jurkka Tuokko Maanmittauslaitoksesta.

Maanmittauslaitoksen maastotietokannan tehostamis- ja parantamisohjelma KMTK, Kansallinen maastotietokanta, oli yksi Paikkatietoalusta-hankkeen suurimmista osahankkeista. KMTK-ohjelma aloitettiin jo ennen Paikkatietoalusta-hanketta, ja työtä jatketaan täysin palkein myös tulevina vuosina.

– Olennaista on saada kehitettyä asioita tuotantoon. Eli yhteistoiminnan, verkostojen, ekosysteeminen ja myös välineiden kehittäminen siten, että ne tukevat uutta mallinnusta ja toimintatapaa. Tämä koskee sekä Maanmittauslaitoksen omaa tuotantoa että myös muita tiedontuottajia. Tietotuotteita ja palveluja kehitetään, jotta uudet aineistot saadaan mahdollisimman hyvin loppukäyttäjille hyödynnettäväksi, kertoo kehityspäällikkö Risto Ilves, joka jatkaa KMTK:n vetämistä.

Myös Paikkatietoalustan palvelukokonaisuuden kehittäminen jatkuu. Ensimmäisiä betaversioita palveluista on jo julkaistu ja lisää on tulossa. Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristö osoitteessa beta.paikkatietoalusta.fi jatkaa, ja vähitellen valmistaudutaan myös tuotantoversion käyttöönottoon.

– Paikkatietoalusta hankkeessa tehdyt palvelukomponentit ovat KMTK:n ja tulevan osoitetietojärjestelmän taustalla ja niitä kehitetään edelleen. Mahdollisuuksien mukaan palvelukomponentteja voidaan tarjota myös muiden ekosysteemien käyttöön, Jurkka Tuokko kertoo.

Innovatiivisin ja turvallisin paikkatiedon ekosysteemi

Kirkkaimpana johtotähtenä jatko-ohjelman suunnittelussa on vuosi sitten eduskunnassa hyväksytty Paikkatietopoliittinen selonteko, jonka toimeenpanevaksi virastoksi Maanmittauslaitos on nimitetty. Selontekoon on kirjattu visio Suomesta maailman innovatiivisimman ja turvallisimman paikkatiedon ekosysteeminä. Paikkatietoalustan kokonaisuus on yksi osa ekosysteemiä.

Mutta mikä ihmeen ekosysteemi?

Ekosysteemillä tarkoitetaan tässä yhteydessä Paikkatietopoliittisen selonteon mukaisesti ”laaja-alaisena yhteistyönä kehitettävää ja ylläpidettävää tieto- ja palvelukokonaisuutta”. Ekosysteemissä ylläpitovastuut ja taloudelliset vastuut on määritelty, ja ekosysteemi tuottaa arvoa myös siihen osallistuville. 

– Hyvin toimivassa ekosysteemissä laadukkaat paikkatiedot ja niiden monipuolinen hyödyntäminen edistävät ja vahvistavat yhteiskunnan yleistä toimivuutta, turvallisuutta ja yritysten kilpailukykyä sekä luovat uusia innovaatioita ja vientimahdollisuuksia. Lisäksi ne parantavat suomalaisten arkea ja tehostavat Suomen hyvää hallintoa, Tuokko kuvailee.

Sisäänkäynnit ja kulkupisteet talteen Osoitehaavilla

Osoitteet kuuluvat yhteiskunnan kannalta keskeisimpiin paikkatietoihimme. Tavoitteena on valtakunnallinen osoitetietojärjestelmä, jossa tiedot ovat ajantasaisia ja kaikkien toimijoiden käytettävissä. Osoitetietojärjestelmä kokoaa osoitteet ja niihin liittyvät sijaintitiedot niin, että ne voidaan tarjota käyttäjille yhtenäisessä muodossa valtakunnallisesti luotettavan tietopalvelun kautta.

– Näyttää ilmeiseltä, että osoitetiedot ja niihin liittyvät toimijat, prosessit ja vastuut tulee määritellä säädöspohjaisesti, Tuokko sanoo.

Paikkatietoalusta-hankkeen osoitetyössä ajatus lähti siitä, ettei nykyinen osoitetieto ylipäänsä ole riittävää, vaan osoitetietoja olisi syytä tarkentaa sisäänkäynneillä ja perille opastavilla kulkupisteillä. Näitä on lähdetty nyt keräämään joukkoistamisen voimalla marraskuussa avatulla Osoitehaavi-sovelluksella. Osoitehaaviin voi kuka tahansa käydä tallentamassa tuttujen rakennusten sisäänkäyntejä ja kulkupisteitä. Palvelua kehitetään edelleen ja muun muassa ruotsinkielinen versio julkaistaan myöhemmin.

Hanke on siis päättynyt, mutta tekeminen jatkuu.

Tutustu myös hankkeen sidosryhmäkyselyn tuloksiin ja hankepäällikkö Antti Jakobssonin ajatuksiin tulevaisuuden kehittämiskohteista: Paikkatietoa kaikkiin pöytiin

Pysy mukana Paikkatietoalustan toiminnassa jatkossakin:

1. Jatka uutiskirjeen lukemista

Paikkatietoalustan uutiskirjeen kautta saat mm. kutsuja tapahtumiin sekä tietoa Paikkatietoalustan uusista tuotteista ja palveluista. Uutiskirje kootaan Maanmittauslaitoksessa ja se lähetetään noin kerran kahdessa kuukaudessa. Voit tilata uutiskirjeen tämän linkin kautta. Jos olet jo aiemmin ollut uutiskirjeen tilaaja, saat sen jatkossakin automaattisesti.

2. Seuraa meitä Twitterissä ja YouTubessa

Löydät Paikkatietoalustan sisältöjä edelleen Twitteristä sekä YouTubesta, Facebook sen sijaan vaikenee. Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristö porskuttaa edelleen normaalisti. Maanmittauslaitos jatkaa palveluiden kehittämistä, ja tietoa tulee päivittymään laitoksen sivuille kevään ajan. Hankkeen verkkosivut osoitteessa www.paikkatietoalusta.fi ajetaan alas maaliskuun lopussa.

3. Testaa Paikkatietoalustan palveluita ja anna palautetta

Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristössä on julkaistu hankkeessa tuotettuja palveluita. Kun käytät ja kokeilet niitä, anna palautetta! Palautelomakkeet löytyvät palveluiden omilta sivuilta, ja voit antaa sitä myös sähköpostitse info@paikkatietoalusta.fi. Palautteet käsitellään, virheitä korjataan ja palveluita parannetaan palautteen avulla.

4. Nähdään tapahtumissa myös ensi vuonna!

Paikkatietoalusta on mukana keskeisissä alan tapahtumissa, ensimmäisen kerran helmikuussa Kuntien paikkatieto- ja kaupunkimallinnusseminaari 2020:ssa. Luvassa on vuoden ajan webinaareja ja kasvokkaisia tapahtumia – seuraa viestintäämme.