Näin pääset Paikkatietoalustan betan käyttäjäksi – tallenne webinaarista 2.10.

3.10.2018

Webinaarissa tiistaina 2.10. pureuduttiin siihen, miten paikkatiedon tuottajat voivat testata Paikkatietoalustan beta-vaiheen palveluita ja tulla mukaan kehitys- ja koulutusympäristön käyttäjiksi.

Paikkatietoalustan beta-vaihe ja kehitys- ja koulutusympäristö (beta.paikkatietoalusta.fi) avattiin syyskuussa tiedontuottajien käyttöön. Kehitys- ja koulutusympäristö on tuotantoympäristön kaltainen palvelu, jonka avulla voidaan testata ja kehittää palveluita ennen kuin ne viedään varsinaiseen tuotantoversioon. Toisaalta se on myös käyttäjille mahdollisuus kokeilla erilaisia ominaisuuksia turvallisessa hiekkalaatikkoympäristössä.

– Kehitys- ja koulutusympäristöön on lupa tuoda myös virheellistä tai kuvitteellista aineistoa. Se on mahdollisuus esimerkiksi etsiä erilaisia ääritilanteita ja katsoa, miten erilaiset virheet ilmenevät, kuvailee projektipäällikkö, johtava sovellusasiantuntija Jussi Immonen Maanmittauslaitoksesta.

Kehitys- ja koulutusympäristön palveluita – Laatuvahtia ja Tallennuspalvelua sekä Tiedonyhdistämispalvelua – pääsee käyttämään käyttöoikeutta hakemalla. Näiden palveluiden lisäksi Paikkatietoalustan beta-kokonaisuus sisältää paikkatietoaineistojen älykkään haun, jota voi testata ilman tunnuksia. Kehitys- ja koulutusympäristö on avoinna kaikille paikkatietoa tuottaville organisaatioille, kuten kunnille, mutta myös järjestelmä- tai ohjelmistotoimittajille, jotka toimittavat palveluita tiedontuottajille.

– Toivomme, että aineiston tuottajat lähtevät mukaan palvelun koekäyttöön mahdollisimman laajasti ja mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta saamme palautetta tulevaisuuden kehityskohteita varten.

Immonen kertoo, että ensimmäisten päivien aikana saapuneiden käyttöoikeushakemusten määrä onkin jo yllättänyt positiivisesti – voidaan puhua jopa pienimuotoisesta ruuhkasta. Hakemukset käydään läpi tulojärjestyksessä ja kaikki käyttöoikeudet pyritään käsittelemään mahdollisimman pikaisesti. 

Katso tallenteelta tarkempaa tietoa käyttöoikeuden hakemisesta ja siitä, mihin suuntaan palvelua ollaan lähitulevaisuudessa kehittämässä. Lisäinfoa myös osoitteessa paikkatietoalusta.fi/tiedontuottajille.