Lue Paikkatietoalustan kesäinen uutiskirje

14.6.2019

Uutiskirjeessä asiaa muun muassa Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön uudistuksista ja tulevista tapahtumista. Kirjeen lopussa myös kuntien oma ajankohtaisosio.

Etkö saanut kirjettä sähköpostiisi? Tilaa uutiskirje tästä

Beta.paikkatietoalusta.fi uudistui – tutustu uusiin palveluihin

Paikkatietoalustan kehitys- ja koulutusympäristön etusivun ilme on uudistettu. Samalla sivuston saavutettavuutta on parannettu muun muassa värien ja linkkien osalta. Hakukoneoptimoinnin ansiosta paikkatietoaineistojen ja -palvelujen metatietokortit löytyvät jatkossa entistä paremmin suoraan Google-haun kautta. 

Uutena palveluvalikoimaan on lisätty Geokoodauspalvelu. Geokoodauspalvelua voivat hyödyntää esimerkiksi viranomaiset, joilla on tarve löytää tarkka sijaintitieto esimerkiksi toimipisteen tai asiakkaan osoitteelle.

Tiedonyhdistämispalvelu on nyt avoimesti kaikkien käytettävissä ilman tunnistautumista. Palvelua voivat hyödyntää esimerkiksi tilastotiedon tuottajat ja hyödyntäjät, datajournalistit, päätöksentekijät ja tiedolla johtamisen asiantuntijat, jotka haluavat yhdistää taulukkomuotoista dataa erilaisiin aluejakoihin.

Tutustu myös nimistön tietokortteihin. Uuden paikannimihaun avulla voi etsiä tietoa yli 800 000 Suomessa nimetystä paikasta ja niiden erikielisistä nimistä. Jokaiselle paikannimikohteelle on luotu oma tietokortti. Tietokorttien tavoitteena on helpottaa tiedon löytymistä ja tehdä paikkatiedosta helpommin lähestyttävää kaikille tiedon hyödyntäjille. 

Kiinnostaako Laatuvahdin ja Tallennuspalvelun ja muiden Paikkatietoalustan palveluiden käyttö? Etenkin kunnille suunnatut opastuswebinaarit jatkuvat elokuussa. Lisätietoa tapahtumakalenterissa. Vastaavia webinaareja pidettiin myös tänä keväänä, katso tallenne tästä.

Osoitetiedon käsitemalli kommentoitavaksi 18.6.

Osoitetietojen käsitemallin kommentointi alkaa 18.6. ja jatkuu 12.8. saakka. Käsitemalli julkaistaan Otakantaa.fi-palvelussa ja osoitteet.paikkatietoalusta.fi-sivustolla. Voit kommentoida käsitemallia suoraan Otakantaa.fi-palvelussa tai sähköpostitse info(a)paikkatietoalusta.fi.

Osoitetiedon käsitteitä, käsitemallin rakennetta ja siihen liittyviä yksityiskohtia avataan tarkemmin webinaarissa torstaina 20.6. klo 11.00. Tervetuloa keskustelemaan ja kyselemään! Lue lisää.

Missä mennään, digikaava? -seminaarissa löydettiin paljon vastauksia mutta myös lisää kysymyksiä 

Ympäristöministeriön 5. kesäkuuta järjestämässä digikaava-seminaarissa kuultiin mm. alustavia lopputuloksia Maankäyttöpäätökset-osahankkeen Kuntapilotista, jossa on selvitetty ja kokeiltu, millainen digitaalinen asemakaava käytännössä voisi olla. Pilottikuntien edustajat kertoivat myös kokemuksiaan paneelikeskustelussa.

Tilaisuuden pääpuheenvuorossa kuultiin terveisiä Tanskasta ja saatiin katsaus Tanskan tilanteesta maankäyttöpäätösten digitalisaation osalta. 

Miten alueidenkäytön suunnittelua voisi tehdä nykyistä paremmin? Tutustu selvitykseen

Toteutuneen maankäytön tulevaisuuden tietopohja (TOMAATTI)-hankkeessa selvitettiin, millaisia toimintatapoja ja mitä uusia, valtakunnallisia tietoaineistoja toteutuneesta maankäytöstä tarvitaan alueidenkäytössä ja sen ennakoinnissa lähitulevaisuudessa. Mitkä ovat tulevaisuuden käyttötarpeet ja miten niihin voidaan vastata? 

Uusi INSPIRE-raportti valottaa tietomallilaajennosten tekemisen parhaita käytänteitä

INSPIRE-osahankkeessa on julkaistu ohjeistus siitä, miten arvioida laajempien paikkatietomallien ja -tuotteiden toteuttamisen hyödyllisyyttä suhteessa INSPIRE-direktiivin vaatimuksiin. Ohjeistuksessa annetaan esimerkkejä, miten laajennettujen tietomallien sisältöä ja toteutustapoja voidaan selvittää yhteistyössä paikkatiedon tuottajien ja hyödyntäjien kanssa.

Kuulumisia Maakunta-osahankkeesta

Viimeisen kuukauden aikana Maakunta-osahankkeessa on laadittu syyskauden kattavaa työsuunnitelmaa ja budjettia. Kevään aikana hankkeen työpaketteja on edistetty, ja myös nettisivuja on päivitetty ajan tasalle. Ajankohtaisista asioista on viestitty Maakuntafoorumille Skype-kokouksessa ja laajemmalle yleisölle myös webinaarissa.

Kesän aikana Maakunta-osahankkeessa tehdään mm. Laatuvahti-palvelun opetusvideoita, Peltotilus-sovelluksen käyttötarveselvitystä ja Uljas-rajapinnan tietotuoteselostetta. 

Maakunnat testasivat: Näin maakuntakaavojen yhteentoimivuutta voi parantaa Laatuvahdin avulla

Maakunnat ovat voineet huhtikuusta alkaen testata maakuntakaavojen laatua Paikkatietoalustan Laatuvahdin avulla. Ensimmäisten joukossa palvelua testasivat Pohjanmaan liitto ja Varsinais-Suomen liitto. Tavoitteena on, että maakunnat pystyvät varmistamaan aineistojen yhtenäisyyden ja laadun.

Artikkelisarja avaa paikkatietojen tehokäytön mahdollisuuksia

Julkaisemme touko-kesäkuun aikana juttusarjaa, joka lähestyy paikkatietojen mahdollisuuksia isojen, yhteiskuntaa koskettavien teemojen kautta. Kysymyksiä pohtivat eri alojen huippuasiantuntijat. Lue jo ilmestyneet jutut: 

Ota Paikkatietoalusta seurantaan Facebookissa ja Twitterissä, niin bongaat myös tulevat artikkelit. 

Kuopiossa paikkatiedosta on lupa innostua

Koulupiirit, moottorikelkkojen reitit, matkailijoiden kartat, palveluverkkojen suunnittelu – kaikki nämä ja paljon muuta rakentuu Kuopiossa paikkatietojen varassa. Paikkatietojen tehokas käyttö on koko kaupungin yhteispeliä. 

Toiveita syksyn webinaareista? 

Paikkatietoalustan webinaarit on tältä keväältä katseltu ja kuunneltu. Vielä torstaina 20.6. klo 11 saamme yhden ylimääräisen uutislähetyksen koskien osoitetietojen käsitemallia

Webinaarimme jatkuvat jälleen syksyllä lomien jälkeen. Jos sinulla on toiveita, ideoita tai yleistä palautetta koskien webinaareja, kuulemme niistä mielellämme. Laita viestiä osoitteeseen info(a)paikkatietoalusta.fi.

Kunnille

Paikkatietoalustan kuntakiertue on paketissa – katsaus kuntien palautteisiin

Paikkatietoalustan kevään kuntakiertue on saatu onnistuneesti maaliin. Tilaisuuksiin osallistui 48 eri kunnasta 130 kunnan edustajaa ja lisäksi mukana oli muun muassa puolustusministeriön ja puolustusvoimien sekä maakuntaliittojen edustajia. 

Paimio pilotoi Maastotietokannan ja VTJ:n rakennustietojen linkitystöitä

Paimio on yksi vajaasta kahdestakymmenestä kunnasta, jossa toteutetaan tänä vuonna Maanmittauslaitoksen Maastotietokannan ja Väestötietojärjestelmän välinen rakennuksien linkitystyö. Linkitystyössä Maastotietokannan rakennuksia muokataan lähemmäksi uutta Kansallisen maastotietokannan (KMTK) muotoa.

Jo yli 50 kuntaa lähtenyt mukaan osoitetietojen laatuanalyysiin

Osoitetietojen laatuanalyysi on herättänyt kunnissa suurta kiinnostusta, ja alkukesän aikana jo yli 50 kuntaa on ilmoittautunut mukaan analyysiin. 

Kesäkuun alkuun mennessä on analysoitu 24 kunnan tiedot. Laatuanalyysi on herättänyt kiinnostusta etenkin pienissä ja keskisuurissa kunnissa, joissa muuten tällaiseen työhön ei olisi resursseja. 

Ilmoita kuntasi mukaan laatuanalyysiin 

Laatuanalyysissä osoitetietoja verrataan valtakunnalliseen tiestö- ja kiinteistöraja-aineistoon. Tavoitteena on tunnistaa puutteet ja potentiaaliset ongelmakohdat eli osoitetiedot, joihin tarkistus ja laadunparannustyö kannattaa suunnata. Jos ongelmana on osoitenimen kirjoitusasu tai kieliversioiden yhdenmukaisuus, analyysi tarjoaa mahdollisuuksien mukaan myös ehdotuksen korjauksesta. Samalla selviää, miltä osin kunnan järjestelmässä ja Väestötietojärjestelmässä olevat rakennusten osoitetiedot poikkeavat toisistaan.

Ilmoita kuntasi mukaan laatuanalyysiin ottamalla yhteyttä info(a)paikkatietoalusta.fi, kirjoita aiheeksi: Osoitetietojen laatuanalyysi. Laita viestikenttään yhteystietosi (sähköposti, puhelinnumero ja kunnan nimi).

Seuraava uutiskirje ilmestyy elokuussa. Aurinkoista kesää!