Kolme esimerkkiä maankäytöstä ja 1086 muuta paikkatietoaineistoa ja -palvelua

5.12.2018

Paikkatietoalustan älykkään haun kautta on löydettävissä yli tuhat paikkatietoaineistoa ja -palvelua. Helppo ja yksinkertainen käyttöliittymä parantaa paikkatiedon käytettävyyttä ja löydettävyyttä. Poimimme aineistojen joukosta kolme esimerkkiä.

Esimerkkiaineistoja yhdistää asiasana ”maankäyttö”. Aineistoja voi hyödyntää esimerkiksi maankäytön suunnitteluun liittyvissä tehtävissä, joissa on tarpeen huomioida niin nykyinen maankäyttö, metsätalouden tarpeet kuin ekologiset yhteydetkin. 

•    Monilähteisen valtakunnan metsien inventoinnin (MVMI) kartta-aineisto, Luonnonvarakeskus (käytetty hakusana ”metsävarat”)
•    Corine Land Cover, Suomen ympäristökeskus (käytetty hakusana ”maanpeite”)
•    Pirkanmaan ekologinen verkosto, Pirkanmaan liitto (käytetty hakusana ”pirkanmaan luonto”)

Aineistoja yhdistää myös huolella laaditut metatiedot, minkä ansiosta ne nousevat hyvin esiin myös Paikkatietoalustan haun kautta. 

Nämä ja 1086 muuta paikkatietoaineistoa ja -palvelua löytyvät osoitteesta beta.paikkatietoalusta.fi/hae.

Kokeile ja anna palautetta

Älykäs haku hakee yli tuhannen Paikkatietohakemistoon tallennetun paikkatietoaineiston ja -palvelun metatietoja ja tuo hakutulokset helpon ja yksinkertaisen käyttöliittymän avulla kenen tahansa hyödynnettäväksi. Tämä parantaa huomattavasti paikkatietoaineistojen ja -palveluiden käytettävyyttä ja löydettävyyttä. 

Hakutuloksia voi suodattaa aineistotyypin, aihealueen, INSPIRE-teeman tai vastuutahon mukaan. Aineistoja voi tutkia tarkemmin hakutuloksista avautuvien metatietokorttien avulla, joista näkee myös, mistä aineisto tai palvelu avautuu käytettäväksi.

Hakua kehitetään yhdessä eri toimijoiden kanssa ja kaikki palaute kehitysvaiheessa on arvokasta. Käy kokeilemassa, miten haku toimii ja anna palautetta tuloksista sivulta löytyvän palautelomakkeen avulla.